*Nettavisen* Nyheter.

- «Kaffe latte-gjengen» har kuppet listen

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

I kveld kan hun bli vraket av sine egne.

27.11.12 17:41

Marit Nybakk (65) er Stortingets lengst sittende kvinne, og kan nå bli vraket til fordel for unge AUF-ere.

Nominasjonskomiteen til Oslo Arbeiderparti ønsker nemlig å vrake partiveteranen, som har sittet på Stortinget i 26 år.

Opprinnelig var Nybakk satt opp på en sikker plass på stortingslisten, på fjerdeplass. Men etter massivt press så ble hun fjernet helt fra listen, og i stedet ble stortingsrepresentant Marianne Marthinsen flyttet opp fra 6. plass til Nybakks 4. plass.

Samtidig ble Utøya-overlevende Prableen Kaur og Vegard Wennesland skjøvet opp fra 10. og 11. plass, til 8. og 9. plass - for å gi dem plass.

Nybakk selv ønsker å fortsette på Stortinget.

- Ikke alle kunne få plass
- Komiteen har et enstemmig forslag, hvor vi også har prøvd å ta hensyn til fornyelse blant de ti øverste navnene. Vi tror at regjeringen kommer til å fortsette, og da kommer også 10. plass til å møte på Stortinget, sier lederen av Oslo Aps nominasjonskomité, Beate Synnøve Svenningsen, til Nettavisen.

- Hvorfor ønsker dere å vrake Marit Nybakk?

- Nybakk ble valgt inn som vara på Stortinget første gang i 1985. Hun har gjort en god jobb for Arbeiderpartiet, og har vært en veldig synlig Oslo-politiker. Men vi har enstemmig gått inn for og ikke foreslå henne en åttende gang, sier Svenningsen, og legger til:

- Det er fornyelse som er argumentet. Alle de øverste på lista ønsker gjenvalg, og hvis vi skulle få plass til nye navn, var det noen som ikke kunne få det.

- Men først var hun på listen, og ble så tatt ut?

- Vi sendte ut et forslag på høring, og da fikk vi inn 52 svar med forskjellige forslag fra lokallagene i Oslo Ap. Vi har valg å høre på de forslagene, og forandret listen. Det har vært en veldig demokratisk prosess, sier Svenningsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan komme benkeforslag
Tirsdag kveld avholdes nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti, der det er ventet en heftig debatt om listen. Spørsmålet er om noen kommer til å fremme Marit Nybakk som benkeforslag.

Det er allerede ventet at det blir kamvotering om 7. plassen, fordi også stortingsrepresentant Truls Wickolm er vraket, til fordel for Håkon Hauglie.

På de tre første plassene på listen står Jens Stoltenberg, Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre.

- Et rent kupp fra en liten venneklikk
Ifølge NRK er det flere som er sterkt uenig i Nybakk-vrakingen.

Partimedlemmer i Ap mener en vennegjeng i partiet, som de kaller «Kaffe latte-gjengen», har kuppet stortingsnominasjonen med udemokratiske metoder.

«Det har vakt raseri i brede kretser i Oslo Arbeiderparti at partidemokratiet på denne måten settes til side til fordel for det som fremstår som et rent kupp fra en liten venneklikk i Oslo Indre Øst til fordel for seg selv og sine bekjente», står det i et notat skrevet av medlemmer av representantskapet i Oslo Arbeiderparti.

De mener det er bred støtte for Marit Nybakk i lokallagene i Oslo, og at det var større støtte for henne i 2. høringsrunde enn i 1. runde.

«Det andre listeforslaget mangler legitimitet, ved at nominasjonskomiteens flertall suverent overkjører den solide oppslutning det første utkast fikk i partilagene», står det videre.

Svenningsen mener påstandene bare er tull.

- Påstandene faller på sin egen urimelighet. Det er en enstemmig nominasjonskomité som har bestemt listen, en komité som er bredt sammensatt med forskjellig alder og bakgrunn fra hele byen, sier hun.

- Helt vanlig med litt uenighet
Hun sier samtidig at det er helt vanlig at det er litt uenighet.

- Vi er et stort parti med mange ulike meninger, og gode kandidater. Det er helt vanlig med litt uenighet, sier Svenningsen til Nettavisen.

Svenningsen påpeker at det er nominasjonskomiteen oppgave å finne den listen som flest mulig kan være fornøyd med.

- Vi har kommet med et forslag, men det er nominasjonsmøtet som bestemmer i kveld, sier hun.

Tidligere i høst ble det kjent at en annen veteran i norsk politikk, 74 år gamle Inge Lønning, gjør comeback for Høyre. Han er nominert på en sikker 4. plass på Hordaland Høyres stortingsliste.

- En av grunnene til at jeg synes det er verdt å ta henvendelsen på alvor, er at jeg synes den godt voksne delen av befolkningen er for dårlig representert på Stortinget, sa Lønning da han ble lansert som kandidat.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Åserud, Lise

- Mange er rasende på mine vegne
Selv har Nybakk sagt følgende om vrakingen:

- Jeg har fått svært mye støtte etter at dette ble kjent. Mange er rasende på mine vegne, sa hun til Aftenposten tidligere i november.

Hun påpekte at det er viktig med politikere på hennes alder, og at ikke alle på listen er mellom 19 og 35 år.

Nybakk får støtte fra flere hold. På Facebook er det opprettet en egen Facebook-gruppe: «Marit Nybakk inn på Stortinget», der debatten pågår for fullt. Gruppen har 116 medlemmer.

Forrige helg ble AUF-leder Eskil Pedersen vraket fra sikker plass på nominasjonsmøtet til Telemark Arbeiderparti.

Hva mener du? Bør Marit Nybakk få fortsette på Stortinget? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.