*Nettavisen* Nyheter.

- Kall det gjerne en klassekamp

Foto: Saul Loeb (Ap)

Men Barack Obama understreker at amerikanere flest ser på det som sunn fornuft. Se talen her.

25.01.12 21:31

President Barack Obama talte til nasjonen natt til onsdag hvor han redegjorde for rikets tilstand.

Talen bar preg av at det er valgkampår, og Obama gikk til angrep på rike amerikanere som betaler lite i skatt.

- Prøver å ta Romney
- Det er veldig mye fokus på skattesystemet og omfordeling. Det er det Obama prøver å ta Romney på, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til Nettavisen.

Han sikter til Mitt Romney, én av de republikanske presidentkandidatene, som nylig offentliggjorde sin skatteligning for 2011 og 2010.

Ligningen viser at Romney tjente 42,5 millioner dollar i løpet av de to årene. Av dette beløpet skal han betale 6,2 millioner i skatt.

Buffet-regelen
Obama snakket mye om den såkalte Buffet-regelen i talen om rikets tilstand. Buffet-regelen er basert på rikingen Warren Buffets uttalelse, som selv syntes det var urettferdig at han betaler en lavere skatteprosent enn sin sekretær.

Tanken bak Buffet-regelen er at millionærer ikke skal betale en mindre skatteprosent enn den typiske arbeidstaker.

- Om du tjener mer enn én million dollar i året, bør du ikke betale mindre enn 30 prosent i skatt, sa Obama i talen.

- Kall det gjerne en klassekamp så mye du vil. Men det å spørre en milliardær å betale minst like mye som sin sekretær? Amerikanere flest vil kalle det sunn fornuft, sa Obama.

- Kan virke positivt
Snoen tror at Obama har mye å vinne på Buffet-retorikken.

- Det er en sak hvor Obama har flertall bak seg, så da kan det virke positivt i valgkampen. Republikanerne prøver å gjøre dette til et spørsmål om den dårlige økonomien, mens han prøver å gjøre det om til en sak om fordeling, sier Snoen.

- Men det er en ting jeg synes er viktig å få med. USA har ifølge en OECD-rapport (fra 2009) Vestens mest fordelte skattesystem. De har betydelig høyere bedriftsskatt enn de fleste, inkludert Norge, understreker Snoen.

Store forskjeller før skatt
- Hva er da grunnen til at man har en oppfatning av at det motsatte er tilfelle?

- Det tror jeg nok har med at vi forveksler effekten av skattesystemet med at det er store forskjeller før skatt. Også har det å gjøre med retorikken til George W. Bush om at skattelettelsen gikk til de rike. Men det er ganske god dokumentasjon på at det er jevnt fordelt. Det er noen misforståelser, sier Snoen.

- Det er mye vanskeligere å gjøre noe politisk med inntekt før skatt. Derfor vil Obama bruke skattesystemet for å gjøre endringer, sier Snoen.

Økonomien på retur?
Obama understrekte også i talen sin at den amerikanske økonomien er på retur. Arbeidsledighetstallene er nede på 8,5 prosent, og en rekke industrier, deriblant bilindustrien, har gjort det merkbart bedre i 2011.

- Det er tegn på at det går noe bedre nå, og hvis dette forsterker seg fram mot høsten, så ligger Obama langt bedre an til å vinne hvis det har blitt en allmenn oppfatning blant befolkningen at økonomien har snudd, sier Snoen.

Se hele talen nedenfor.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.