*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bevise valgfusk i Afghanistan

Foto: David Guttenfelder (AP)

President Hamid Karzais hovedutfordrer, Abdullah Abdullah, mener han kan bevise at valget i Afghanistan var fingert.

23.08.09 13:13

- De foreløpige rapportene vi har mottatt er alarmerende. Det kan ha være flere tusen eksempler på avvik fra reglene på landsbasis. Uten tvil om det, sier opposisjonspolitikeren og presidentkandidat Abdullah Abdullah under en pressekonferanse i Kabul søndag, tre dager etter presidentvalget ble avviklet i Afghanistan, melder Reuters.

I forkant av valget lå Karzai an til å vinne stort, men det er knyttet stor spenning til om han vil få de nødvendige 50 prosentene som forhindrer omvalg. Et eventuelt omvalg vil stå mellom ham og nettopp Abdullah Abdullah.

Les også: Får han over 50 prosent?

Det har allerede blitt antydet fra flere hold at svindel og korrupsjon har funnet sted valgdagen, men Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen, oppfordrer like fullt alle de om lag 40 presidentkandidatene som deltok i valget til å respektere det forestående resultatet.

Endelig resultat i september
Stemmetellingen pågår for fullt, og foreløpige resultater er ventet lagt fram tidligst torsdag. Det endelige resultatet blir kjent i september.

Karzais valgkampsjef erklærte lekfullt den sittende presidenten som valgets vinner allerede fredag.

Les også: – Valget i Afghanistan en suksess

Valgdeltakelsen er ikke kjent, men den uavhengige valgkommisjonen anslår at opp mot 50 prosent av de totalt rundt 15 millioner stemmeberettigede fant veien til valglokalene. Tallet fra forrige valg, i 2004, var om lag 20 prosent høyere.

Liten spenning
Valgfusk eller ei, det er knyttet lite spenning til hvem som vil bli utropt som vinner. Analytikerne er samstemte i sin tro på Karzai.

- Slik det ser ut, så ligger Karzai godt an. Mange regner med at han vil vinne, sa seniorforsker Stina Torjesen ved NUPI til Nettavisen før valget.

Det til tross for at presidenten er upopulær blant veldig mange afghanere.

Les også: Truer med å kutte av fingrene

- Mange er misfornøyde med hans regime, men få tror det ville blitt blir bedre med noe av de andre kandidatene. De vet hva de får med Karzai, sa Torjesen.

Karzai er også den sterkeste kandidaten blant den største folkegruppen i landet, pashtunerne, noe som ifølge forskeren er helt avgjørende for å bli valgt til president i Afghanistan. Karzai er selv pashtuner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag