RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan bli det verste valget på 68 år

Foto: Brendan Smialowski (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Barack Obama står over et «protestvalg» som kan ende med et historisk skifte i Kongressen.

Tirsdag kveld norsk tid stengte valglokalene i USA. Valglokalene på østkysten vil stenge litt over midnatt norsk tid. Nå skal stemmene telles opp. 435 plasser i Representantenes hus og 37 plasser i Senatet skal fordeles etter at amerikanerne har gått til valgurnene.

Demokratene er spådd et historisk dårlig valgresultat.

Dramatisk
Søndagens Gallup-måling har gitt republikanerne en ledelse på 15 prosentpoeng i mellomvalget. Hvis denne spådommen oppfylles, så vil republikanerne få minst 60 nye plasser i Representantenes hus. Republikanerne trenger kun 39 plasser for å gjenvinne flertallet i huset.

- Dette er en generisk måling som spør hvilket parti man har lyst til å stemme på, uavhengig av kandidatene i valgkretsene. Det er for å få fram forskjellene på partitilslutningen, og det sier noe om styrkeforholdet. Hvis disse tallene stemmer, så er det dramatiske greier, sier USA-ekspert Svein Melby, som er leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Melby påpeker imidlertid at en må ta hensyn til lokale forskjeller.

- Du har en del andre målinger som stiller omtrent samme spørsmål. Washington Post hadde en lignende måling med helt andre resultater, og CNN hadde ti prosentpoeng, sier Melby og legger til at de fleste målingene viser en tydelig frammarsj for republikanerne.

Les også: Slik vil nederlaget ramme Obama
Les også: - Hun er så grenseløst uvitende

Ifølge Gallup-målingen kan kongressvalget resultere i det største politiske skiftet i Representantenes hus siden 1942, da president Franklin D. Roosevelt mistet 55 plasser.

- Hvis du får et skifte på 60 plasser, så må man tilbake til 1942 for å få noe tilsvarende. Det kan ikke forklares på noen annen måte enn at dette er et klart nei fra amerikanske velgere på Obamas politikk. Hvis det tallet stemmer, så er dette historiske tall. Du kan ikke komme unna at det er et protestvalg av Obamas politikk, sier Melby.

Bommer sjeldent
Til tross for en del ulikheter på meningsmålingene, mener Melby at Gallups måling ofte treffer riktig.

- Denne målingen til Gallup har nesten alltid vært riktig, og har nesten ikke bommet mer enn på et par prosentpoeng. Hvis dette er riktig, så kan utslaget bli betydelig større enn det man hadde trodd, sier Melby.

Samtlige meningsmålinger viser at det blir et maktskifte i Representantenes hus. Men demokratene har ifølge målingene fortsatt en mulighet til å beholde flertallet i Senatet.

- Disse gjennomsnittstallene som Real Clear Politics jobber med, sier at republikanerne får åtte nye senatorer. Da har vi en 51-49-situasjon i Senatet, og da beholder demokratene flertallet. Men det skal ikke mer enn én plass til før man får en 50-50-situasjon, og da skal man huske at demokratene har presidenten. Det betyr at de beholder komitéflertallet fordi presidenten da kan gå inn å stemme hvis det oppstår en slik situasjon, sier Melby.

- Men demokratenes flertall baserer seg på plassen til Joe Lieberman, som er en uavhengig senator. Man skal ikke se bort fra at han vil bytte side for å oppnå mye, med hjelp fra republikanerne. Jeg tror ikke han har voldsom lojalitet til demokratene.

Kan beholde Senatet
Det knytter seg spesielt stor spenning til om flertallsleder i Senatet, Harry Reid, blir gjenvalgt som senator i Nevada, som kjemper mot en Tea Party-kandidat.

- Republikanerne opererer med åtte nye senatorplasser, men vel å merke er to-tre ytterst knepne marginer på meningsmålingene. Så det skal ikke veldig mye til for at demokratene beholder et par av disse åtte. Dette er jo plasser demokratene har i dag. Harry Reid er jo i et dødt løp i Nevada, og det er slett ikke sikkert han mister sin plass, og da går dette ned til syv, sier Melby.

Det er høyresiden i amerikansk politikk som trolig har lyktes mest med å mobilisere velgerne under høstens mellomvalg. Den konservative Tea Party-bevegelsen, som blusset opp som en protestgruppe mot Obamas statlige inngrep, støtter 138 av kandidatene som stiller til valg i Representantenes hus og Senatet, ifølge en analyse utført av The New York Times.

Høyresiden har spilt på misnøyen blant velgeren, og bruker den bevisst til å sverte Obama og demokratene. Som kjent har USA en arbeidsledighet som nærmere seg ti prosent. I tillegg sliter amerikanerne med budsjettunderskudd, en voksende utenlandsgjeld og tvangssalg av privatboliger etter finanskrisen.

Les også: - Du rota det til, president

Referendum for Obama
- Det er et valg hvor det er potensialet til enorme skiftninger. Det har vel knapt det jeg kan huske vært en sånn spenning og interesse rundt dette her. Det har også utviklet seg til et valg på et referendum (direkte folkeavstemning) for Obama. Det kan bli et kraftig skudd på baugen for Obama, sier Melby.

- Det er ofte lokale ting som driver disse kongressvalgene, men nå er det blitt et nasjonalt referendum. Det er fordi republikanerne ønsker å gjøre det til dette. Men Obama har jo vært tydelig i valgkampen og underbygd republikanernes strategi med at det er ham selv som stiller til valg her, sier Melby.

Kilder: The New York Times, CNN, Gallup, BBC, realclearpolitics, Daily Mail.

Under finner du en oversikt over når valglokalene stenger i USA norsk tid. Oregon og Washington stemmer per epost. Der kan det gå noen dager før valgresultatene er klare. Kilde: Monticello

Norsk tid

Delstater

23.00

Indiana, Kentucky

00.00

Florida, Georgia, (Indiana), (Kentucky), New Hampshire, South Carlina, Vermont, Virginia

00.30

North Carolina, Ohio, West Virginia

01.00

Alabama, Connecticut, Delaware, (Florida), Illinois, (Kansas), Maine, Maryland, Massachusetts, (Michigan), Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, South Dakota, Tennessee, Texas

01.30

Arkansas

02.00

Colorado, Kansas, Louisiana, (Michigan), Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Rhode Island, (South Dakota), (Texas), Wisconsin, Wyoming

03.00

Arizona, Idaho, Iowa, Montana, Nevada, North Dakota, (Oregon), Utah

04.00

California, (Idaho), (North Dakota), Oregon*, Washington*

05.00

(Alaska), Hawaii

06.00

Alaska

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere