*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bli et nådestøt for karrieren

SIKTET: Erik Skutle (H), som er statsminister Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget, er siktet i en narkotikasak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Men tviler på at hasjskandalen får konsekvenser for Høyre.

27.02.14 20:11

Oslo (NTB): Narkotikasiktelsen mot stortingsrepresentant Erik Skutle kan bli et nådestøt for 24-åringens politiske karriere.

Men for Høyre vil skaden trolig bli minimal, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

- Det vi har sett fra tidligere skandaler, er at konsekvensene pleier å være ganske dramatiske for den som blir skandalisert, men at konsekvensene blir svært små for partiet, iallfall på kort sikt. Man taper ikke velgeroppslutning som følge av den type saker, sier Jenssen, som er professor i statsvitenskap ved NTNU.

I spørreundersøkelser etter lignende skandaler har det vært vanlig at en del velgere sier at de har mistet tillit til det rammede partiet.

- Men når man ser nærmere etter, viser det seg at de som uttrykker mistillit, er folk som aldri kunne tenkt seg å stemme på det aktuelle partiet. Så det har i praksis liten effekt på oppslutningen om partiet til den som skandaliseres, sier Jenssen til NTB.

Hvordan narkotikaskandaler håndteres, varierer fra parti til parti. Men i Høyre har linjen vært nulltoleranse, påpeker valgforskeren.

- Høyre har hatt tradisjon for å gå ganske tøft til verks mot stortingsrepresentanter som blir tatt for den slags, så jeg regner med at det i dette tilfellet vil ende med at han indirekte får tydelig beskjed om å gjøre seg så usynlig han kan. Det kommer han sikkert til å ta konsekvensen av, spår Jenssen.

Ifølge ham vil Skutle trolig bli strippet for sine verv i partiet.

Stortingsplassen må Skutle fradømmes for å miste, men en vanlig løsning der er ifølge Jenssen at representanten blir sykmeldt. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.