*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bli sittende her i ti år

Foto: CHRIS HELGREN (Reuters)

Wikileaks-grunnleggeren kan bli sittende i husarrest på ambassaden i opptil ti år, advarer utenriksminister.

27.09.12 21:31

Den ecuadorianske utenriksministeren Ricardo Patino beskylder britiske myndigheter for å krenke menneskerettighetene og sier Wikileaks-grunnlegger Julian Assange kan bli sittende i husarrest i London-ambassaden i opptil ti år dersom de ikke lar ham forlate ambassaden for å reise til Ecuador.

Det skriver The Telegraph.

Toppmøte om Assange
I et møte med den britiske utenriksministeren William Hague torsdag, fremmet Patino et krav om at Assange må få forlate ambassaden i London for å reise til Ecuador.

Her har han bodd de siste tre månedene.

Australieren er ettersøkt i Sverige for seksuelt overgrep mot to kvinner og frykter at han vil bli utlevert til USA dersom han reiser til Sverige for å bli avhørt av politiet.

I USA risikerer han å bli rettsforfulgt for å ha offentliggjort en stor mengde hemmelighetsstemplede dokumenter gjennom WikiLeaks.

Assange fikk innvilget politisk asyl i Ecuador, men vil bli pågrepet av britisk politi dersom han forsøker å flykte til Sør-Amerika fra den ecuadorianske ambassaden i London hvor han har oppholdt seg siden juni i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sang Tan

Kan bli i ti år
På et møte i FN onsdag kveld ga Patino uttrykk for at Assanges tilværelse i den lille leiligheten i Kensington i London representerer et menneskerettighetsbrudd, og at Assange risikerer å måtte bli på ambassaden i et tiår, dersom myndighetene ikke gir opp truslene om arrestasjon dersom han forlater ambassadeområdet.

- Storbritannia hevder at de står for menneskerettigheter og retten til å oppholde seg hvor man vil. Er det riktig, eller humant å tvinge han til å bli på en ambassade for flere måneder eller år fordi de hevder at de plikter å utlevere han til Sverige? spør han.

- Husk på menneskerettighetene til Assange. Han har vært på ambassaden vår i tre måneder og kan ikke leve på normalt vis. Dette kan få alvorlige konsekvenser for ham personlig og for helsetilstanden hans, fortsetter utenriksministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beskylder Obama for politisk spill
I en videooverført tale til FN fra Ecuadors ambassade i London, ba Assange amerikanske myndigheter om å stoppe forfølgelsen av WikiLeaks og deres støttespillere. (se hele talen under saken)

- Det er på tide at USA slutter forfølgelsen av WikiLeaks, slutter å forfølge våre folk og slutter å forfølge våre kilder. Det er på tide at president Obama gjør det rette, og blir med kreftene som ønsker å forandre noe. Ikke kun gjennom fine ord, men også gjennom handling.

I den samme talen sier Assange at USA måtte slutte å ta æren for de siste årenes demokrati-fremgang i en rekke arabiske land. Dette kan de ikke gjøre fordi USA tidligere har støttet flere av diktatorene som har blitt styrtet, ifølge Assange.

I talen sier han videre at Mohammed Bouazizi, den tunisiske demonstranten som tente på seg selv og fikk æren for å antenne den arabiske våren, «ikke satte fyr på seg selv for at Obama skulle få bli gjenvalgt.»

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.