RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan bli umulig å finne dem

Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis Berserk flyktet ut i åpent hav kan letearbeidet bli en umulig oppgave, sier hovedredningssentralen.

Jarle Andhøy og Samuel Massie er på vei tilbake til Scott-basen etter at vennene på Berserk ble borte. De to var på vei til sørpolen på ATV da Berserk utløste nødpeilesenderen tirsdag, og var 16 mil fra basen da Andhøy ga lyd fra seg. Selv var han sist kontakt med Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) om bord i Berserk mandag.

Andhøy og Massie vil bruke flere dager gjennom isødet for å nå Scott-basen. Samtidig leter Sea Shepherds skip «Steve Irwin» og det russiske «Professor Kromov» langs kysten av McMurdo-sundet. Et helikopter fra Steve Irwin er også aktiv i letingen.

Siste nytt fra redningssentralen på New Zealand torsdag formiddag var at ingenting av Berserk er observert.

– Vi har hatt fast dialog med skuta «Berserk», men de siste dagene har det vært stille fra den kanten. Nå har jeg fått informasjon om at det har gått av en nødpeilesender om bord og at den har stått på i cirka tre kvarter, og det er jo grunn til bekymring. Forhåpentligvis er årsaken tekniske problemer, sier Jarle Andhøy (33) i et telefonintervju med NRK P3 torsdag.

– Enormt område
Været i McMurdo-sundet er torsdag relativt pent.

– Det er 15 knop vind og brukbar sikt. Etter forholdene er det brukbart vært. Tidligere var det veldig dårlig med vind i orkan styrke, sier redningsleder Ørjan Delbekk ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

– Andhøy sa at Bersker kan ha gått ut i åpent hav på grunn av det dårlige været. Hvis det er tilfelle så blir det et enormt område å søke i. Det kan bli en umulig oppgave, sier Delbekk.

I 45 minutter var nødpeilesenderen slått på tirsdag. Samtidig stoppet all kommunikasjon med Berserk. Både Andhøy og flere andre har forsøkt å komme i kontakt med mannskapet i seilbåten. Man har også forsøkt å plukke opp signaler fra radioen og satellittsystemene som Berserk har om bord.

Manuelt eller automatisk
Nødpeilesenderen kan ha blitt aktivert manuelt av mannskapet eller automatisk.

Nødpeilesenderen er montert fast til Berserk. Hvis skipet synker vil festeanordningen automatisk slippe senderen som vil flyte til overflaten og starte sendingen. Nødpeilesenderen kan også bli utløst manuelt av mannskapet om bord i Berserk.

Hva som er mest sannsynlig vil ikke Delbekk spekulere i.

– Vi vet ikke hva som har skjedd. Det blir bare å spekulere, sier han.

– Men hadde nødpeileren slått seg av etter 45 minutter hvis den ble automatisk utløst?

– Det vet vi ikke. Det kan ha vært en teknisk feil, sier Delbekk.

Etter Amundsen
«Steve Irwin» meldte onsdag at de hadde funnet en redningsflåte i McMurdo-bukta. Denne viser seg nå å ha tilhørt et annet skip.

Det ble iverksatt en redningsaksjon da redningssentralene på New Zealand og Hovedredningssentralen Nord-Norge plukket opp et nødsignal fra «Berserk» tirsdag. Seilbåten befant seg da 18 nautiske mil (33 kilometer) nord for Scott-basen i Rosshavet.

«Berserk»-ekspedisjonen hadde planer om å nå fram til Sydpolen 100 år etter Roald Amundsens berømte ekspedisjon.

Berserk er en 48 fot (14 meter) stor seilbåt som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere