*Nettavisen* Nyheter.

- Kan dø av dårlig samvittighet

Hvordan reagerer man når det skjer noe fatalt? Karin Fossums nye bok ser på nettopp det.

18.09.08 08:00

(SIDE2:) Karin Fossum er en av Norges mest suksessfulle forfattere. Nå kommer den niende boka om førstebetjent Konrad Sejer.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Godt kan føre til ondt
«Den onde viljen» handler om vennene Axel Friman, Philip Reilly og Jon Moreno. Jon sliter med angst, og kameratene tar ham med på hyttetur for å hjelpe ham. Men en natt drukner Jon. Det kan se ut som et selvmord, men Konrad Sejer er ikke sikker på om det er så enkelt. Så finner politiet et nytt drukningsoffer.

- Det enestående med mennesket er at gode gjerninger kan føre til noe ondt. Jeg syns det er mer interessant enn seriemordere. Det kan ramme alle, sier Fossum.

Jons angst grunner i dårlig samvittighet - men hva han sliter med avslører vi ikke her. Fossum tror dårlig samvittighet kan være både positivt og negativt:

- Man kan dø av dårlig samvittighet, man kan bli syk. Det er en destruktiv kraft. Samtidig er det viktig å ha det, å kjenne i kroppen når vi gjør noe som ikke er akseptabelt, sier hun.

Tre ulike reaksjoner
I boka ville hun prøve å vise tre ulike reaksjoner på en fatal hendelse.

- På den ene siden er det kyniske Axel, som mener at man ikke kan ta hensyn til alle hele tiden, for da lever man ikke livet. Jon tar på seg skylda for alle. Og i midten er det Philip, som ikke finner ut hvor han hører hjemme. Når han ruser seg går det bra, så han orker ikke være nykter, sier Fossum.

Ingen av måtene å reagere på er riktige:

- Alle tre har vært feige, og ingen av reaksjonene av gode. Jeg tror en fatal hendelse vil gjøre noe med alle mennesker. Du kan sitte i fengsel og sone, men det vil ikke ta deg tilbake der du var. Du får aldri tilbake renheten. Noen vil dø av det, noen blir syke, mens andre går forbi det. Men det er mange som ved et uhell kjører noen ned i veikanten som ikke kan leve normalt igjen etterpå, sier hun.

Sejer blir eldre
Boka fokuserer først og fremst på Axel og Philips reaksjoner på det som har skjedd, og Konrad Sejer har derfor en mindre rolle i historien.

- Jeg skriver en stor tekst, og romanen er et utvalg av det. Da må jeg være brutal, så jeg slipper ikke til Sejer hvis han ikke har noe å si, sier hun.

Helt borte er han imidlertid ikke, og samtidig som han sliter med å etterforskningen, merker han at han begynner å bli eldre.

- Han har blitt 60 år. Skal jeg skrive mer om ham, må tida stoppe nå. Men jeg vet ikke om det blir aktuelt, sier hun.

«Den onde viljen» lanseres 18. september.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.