RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arild Lyssand / Sysselannen (SCANPIX)

- Kan dra hjem fra sykehuset

Sist oppdatert:
Sebastian Plur Nilssen ble operert torsdag kveld. Sysselmannen er ferdig med å etterforske saken.

Torsdag formiddag ble de to padlerne Sebastian Plur Nilssen (22) og Ludvig Fjeld (22) angrepet av en isbjørn på nordsiden av Nordaustlandet, skriver Nordlys.

Mens de to lå å sov i teltleiren sin i Ekstremhuken kom en 360 kilos tung isbjørn inn i teltet, beit tak i Sebastian Plur Nilssen og dro han ut av teltet.

Kameraten var snar med å gripe rifla som lå ladd og skjøt bjørnen i baken slik at han slapp taket.

Plur Nilssen fikk sårskader på overkropp, hode og nakke. I natt ble han operert. I dag er padlekameratene samlet på Longyearbyen sykehus. Helsetilstanden til den skadde skal være så bra at han kan dra hjem når han vil. Planen er imidlertid at han blir på sykehuset over helgen.

- Personalet på sykehuset forteller om to sunne og robuste menn som prater mye sammen og med venner som har kommet. De prater også med helsepersonell om den traumatiske opplevelsen, sier informasjonvakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Merete Ekanger, til Dagbladet.

Operert i går kveld
De to eventyrerne var lagt ut på verdens første padleekspedisjon rundt de fire hovedøyene Svalbard består av.

Etter at Sysselmannen fikk beskjed om hendelsen via Longyearbyen sykehus, ble padlerne fra Fredrikstad hentet i helikopter og ført til sykehuset. I går kveld ble Plur Nilssen operert for de moderate skadene som bjørnen påførte han på overkropp, hode og nakke.

- Vi har fått opplyst at operasjonen gikk bra og at han har det fint etter forholdene, informerte informasjonsvakt ved UNN, Merete Ekanger til Nordlys.no tidlig fredag morgen.

Ble dratt ut av teltet
Angrepet skjedde i teltleiren til de to padlerne.

Isbjørnen kom inn i teltet til de to. Den tok tak i Plur Nilssen og dro han ut av teltet. Isbjørnen fikk dratt mannen omtrent 40 meter før kameraten fikk skutt og drept isbjørnen.

De to unge padlerne er turvante, og har padlet jevnlig i sju år.

De var på en ekspedisjon for å prøve å bli de første i verden til å padle rundt de fire hovedøyene Svalbard består av, Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya. Til sammen er det en strekning på omtrendt 2000 kilometer, og på guttenes blogg svalbard360.com skriver de at de regner med å bruke 2-3 måneder på turen.

Men i Ekstremhuken torsdag fikk padleeventyret en brå stopp.

- Hvis ikke isbjørnen hadde blitt skutt, ville Sebastian blitt spist. Takk igjen til Ludvig, skriver Sebastians mor i gjesteboka på ekspedisjonens hjemmeside.

Dette er ikke første gang på turen at de to har møtt isbjørn.

Ferdig etterforsket
Fredag morgen melder Sysselmannen på Svalbard at de stort sett er i mål med å etterforske saken.

- Vi vil ha en samtale med skadde etter hvert, men det er ingenting som haster. Kameratens forklaring underbygges av de funn våre etterforskere har gjort på stedet og vi anser i praksis saken som ferdig etterforsket i forhold til å belyse de nødvendige vilkår for at nødverge er tilstede, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til Nordlys.no.

I forrige uke ble en isbjørn funnet skutt på Svalbard. Det er sammenstøt mellom mennesker og isbjørn hvert år, men ytterst skjelden blir noen skadd.

Les flere saker hos Nordlys her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere