RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan du ikke være ærlig med oss, Jens?

Foto: Arne Ristesund (NTB scanpix/ Bergensavisen)
Overlevende etter brannen i Gudvangatunnelen er skuffet over Jens Stoltenberg.

(Bergensavisen) I et åpent brev til Jens Stoltenberg utrykker Laila og Einar Morland stor skuffelse over at statsministeren kan si noe slikt etter det de har vært gjennom.

Mandag 5. august unnslapp familien brannen i Gudvangatunnelen med livet i behold og reddet seks andre personer på vei ut av tunnelen.

Blant menneskene de berget var Frode Pedersen og datteren fra Bergen, som gikk i flere kilometer i den røykfylte tunnelen.

Reagerer
Tre dager senere uttalte statsminister Jens Stoltenberg til NRK at han kjører mye i tunneler, og at han forstår uroen til folk.

– Men norske tunneler er trygge, sa Stoltenberg (Ap) til statskanalen.

– Vi opplevde noe helt annet, sier Einar Morland til BA.

– Først og fremst er vi utrolig glad for at vi lever og at det gikk så bra med alle. Det er den fremste følelsen, men vi ble veldig skuffet da vi leste kommentarene til statsministeren, sier han.

- Legg valgkamp til side
I brevet til Stoltenberg påpeker familien Morland at brannen lett kunne blitt en nasjonal katastrofe med over 70 tapte liv. De tenker at det var flaks at vogntoget var uten farlig last.

«I tillegg gjorde redningsmannskapene en fantastisk innsats», skriver de.

Så kommer skuffelsen rettet mot Stoltenberg:

«Vi leser i avisene at både du og din samferdselsminister uttaler at norske tunneler er trygge. Ville dere sagt dette dersom kvoten med flaks hadde vært litt mindre og det hadde blitt en katastrofe? I motsetning til deg var vi og mange andre tilstede i Gudvangatunnelen og har nettopp opplevd på kroppen at norske tunneler ikke er trygge.»

Stoltenberg blir oppfordret til å legge valgkamp til side og være mer oppriktig.

«Det er skuffende å lese at du som Norges statsminister mener at norske tunneler er trygge når vi var nær ved å dø. Kan du ikke legge vekk valgkampen og være ærlig sammen med oss? Kan du ikke anerkjenne at det faktisk er mange tunneler i Norge som ikke er trygge?»

Krever strakstiltak
Poenget til familien er at de ikke ønsker at en annen families død en gang i fremtiden må til før politikerne tar grep.

– Vi ønsker at det blir innført strakstiltak på tunnelene med høyest risiko.

– Vi er ikke eksperter på området, men i Gudvangatunnelen savnet vi blant annet lys i tak og på tunnelvegger, samt høyere kant som sikring mot grøften vi falt ned og krasjet i, sier Morland.

– Jeg er sikker på at mange dyktige fagmennesker allerede har blokken full av tiltak, avslutter han.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere