RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KREVENDE: - Enkelte land er det svært vanskelig å returnere asylsøkere til, sier UDI-direktør Frode Forfang.
KREVENDE: - Enkelte land er det svært vanskelig å returnere asylsøkere til, sier UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

- Kan få en stor asyløkning i Norge

Sist oppdatert:
UDI på tå hev på grunn av den enorme tilstrømningen til Sverige.

Som Nettavisen skrev i forrige uke, er det ventet seks ganger så mange asylsøkere til Sverige enn til Norge i år.

Vårt naboland opplever en kraftig økning i asyltilstrømningen, og det gjør Utlendingsdirektoratet (UDI) her hjemme ekstra på vakt.

- Vi er veldig usikre hvordan antall asylsøkere vil utvikle seg framover. Det er mer usikkert enn på lenge, sier UDI-direktør Frode Forfang til Nettavisen.

Forfang sier at rekordtilstrømningen til Sverige, også kan bety at Norge får en stor økning.

- Det at Sverige får så mange gjør at usikkerheten også blir større i Norge. Hvis bare en liten andel av de man tror vil komme til Sverige i år, i stedet kommer til Norge, så vil det bety en ganske stor økning i Norge, sier han.

Les saken: Seks ganger så mange søker asyl i Sverige

- Vi er veldig i beredskap
I januar og februar søkte 1652 personer asyl i Norge, noe som er en økning.

- Foreløpig har vi sett en viss økning i antall asylsøkere til Norge sammenlignet med samme periode i fjor, sier Forfang.

- Gjør økningen i Sverge dere bekymret?

- Det gjør at vi i hvert fall følger veldig nøye med, og at vi er i veldig beredskap for en eventuell økning i Norge, sier han.

Forfang påpeker samtidig at de har kontroll over situasjonen.

Asylsøkere 2012

Sverge: 43.887

Norge: 9785

Anslag 2013

Sverige: 54.000

Norge: 10.000

- Vi har rimelig god kontroll på feltet, men skulle det skje en stor økning, vil det alltid sette asylapparatet på prøve. Vi har opplevd økning tidligere, og har et system som kan håndtere kraftige svingninger, sier han.

De fleste asylsøkerne kommer nå fra Somalia, Eritrea, Afghanistan og Sudan. Dette utgjør halvparten av alle som søker asyl i Norge.

- Relativt høyt antall i Norge
Svenske Migrationsverket anslår at det vil komme 54.000 asylsøkere til landet i år. Til sammenligning er anslagene for Norge 10.000.

Forfang påpeker det er asylsøkerne selv som velger hvor de søker asyl.

- Nå er det verken vi eller Sverige som plukker ut asylsøkere. Det er asylsøkerne som plukker ut landet, sier han, og slår fast:

- Her er det jo Sverige som skiller seg ut i Europa, og i europeisk sammenheng får Norge fortsatt et relativt høyt antall asylsøkere i forhold til folketallet.

Han karakteriserer asylsituasjonen i Sverge som «veldig spesiell».

- De fleste som flykter fra Syria har reist til nabolandet, men det vi har sett av de som tar seg videre til Europa, så har veldig mange reist særlig til Sverige og Tyskland. Norge får noen, men det er et relativt lite antall, sier Forfang.

- Sverige er et attraktivt land
Det svenske Migrationsverket forklarte i forrige uke den enorme asyltilstrømningen slik:

- Dels har det å gjøre med at vi tar imot asylsøkere fra Syria, og så har det også historisk sett alltid kommet mange til Sverige. Det gjør at det er et veldig stort nettverk av slektninger og venner fra mange land her, og mange ser på Sverige som et land med bra rettssikkerhet, sa pressesjef Fredrik Bengtsson i Migrationsverket til Nettavisen.

- Sverige er et populært land å komme til. Vi har en sjenerøs asylpolitikk, sa Bengtsson.

Her er Sveriges asylregler (ekstern lenke)

UDI-direktøren støtter sin svenske kollegas begrunnelse.

- Sverige er generelt oppfattet som et veldig attraktivt land å søke asyl i. I tilegg vet vi at Sverige har en veldig stor innvandrerbefolkning fra den delen av Midt-Østen hvor det nå kommer mange fra, og erfaringsvis vil asylsøkere reise til steder der det allerede er grupper fra deres land, sier Forfang.

I vårt andre naboland Danmark, er det til sammenligning enda færre som søker asyl enn i Norge.

- Like store sjanser her
- Men skyldes også den store forskjellen at det er en strengere asylpolitikk i Norge?

- Ser du isolert på muligheten for å få asyl, vil jeg si at forskjellen mellom Norge og Sverige ikke er så stor. Vi er bundet av de samme konvensjonene, og har et ganske likt regelverk. Så det er ikke en årsak til at forskjellene er så store, sier Forfang.

Han mener likevel at forskjellen kan henge noe sammen med hvilke generelle signaler landene sender ut.

- Det kan være det generelle inntrykket man har av landet, i hvilken grad man føler seg velkommen. I tilegg kan det være at regelverket på andre områder spiller en rolle, som reglene for familiegjenforening, samt forskjellene i mottakssystemet, sier han.

- Kan bo privat i Sverige
Forfang mener det kan ha en betydning at asylsøkerne i Sverige har mulighet til å bo privat med pengestøtte fra staten, mens man i Norge også i prinsippet kan bo privat, men da får man ikke pengestøtte. For å få pengestøtte i Norge må du bo i et mottak.

- Det å kunne bo privat er nok attraktivt for en del asylsøkere, for det betyr at du kan bosette deg i de store byene og i nærheten til der andre bor. Det kan være en av flere årsaker til at Sverige får flere asylsøkere, sier Forfang.

- Svenske asylmyndigheter mener de tar et stort ansvar på asylfeltet, og at det er altfor få land i Europa som gjør det samme. Tar Norge imot for få asylsøkere?

- Vi behandler de søknadene vi får. Søker man i Norge eller Sverige, vil sannsynligheten for om man får asyl være omtrent den samme, sier han.

- Har ulik saksbehandlingstid
Det er også en forskjell mellom Norge og Sverige når det gjelder saksbehandlingstid.

I Sverige er saksbehandlingstiden nå 120 dager, en tid som er redusert kraftig de siste årene. Men UDI måler ikke saksbehandlingstid på samme måte.

- Vi har litt ulik saksbehandlingstid fra ulike typer saker. Der skiller vi oss fra Sverige. Vi har hurtigprosedyrer i en del saker, sier han, og fortsetter:

- I overkant av 50 prosent av sakene blir behandlet innen to måneder, og cirka 90 prosent av sakene behandles innen 6 måneder, sier Forfang.

Hurtigbehandlingen foregår i løpet av 48 timer, og det gir effekt, ifølge UDI-sjefen.

- For de som er ansett som åpenbart grunnløse asylsøkere, behandler vi sakene umiddelbart når de kommer, og de returneres med en gang. Det har ført til at vi har fått relativt få søkere fra de landene det gjelder, sier han.

Hva mener du om asylpolitikken i Norge? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere