*Nettavisen* Nyheter.

- Kan godt være tøff i trynet

Humorkonge Dagfinn Lyngbø om premiérenerver, suksess og Shabana Rehmans rumpestunt.

31.08.05 14:07

(SIDE2): Lørdag ble han hedret med prisen for årets beste Standup-er på Latter i Oslo. Torsdag har Norges mest munnrappe bergenser, Dagfinn Lyngbø, Oslo-premiere på sitt ny» show «Ka e vitsen?» på samme scene. Dagen før premieren er han forbløffende rolig.

- Jeg har ikke nerver enda. I dag er det ganske stille og rolig. Men nervene kommer nok i morgen før showet. Det er alltid litt verre med premierer, man blir ekstra nervøs når man har familie, venner og presse til stede, sier han til Side2.

Morsom på bestilling
I Bergen har over 30.000 mennesker sett showet. Lyngbø vil ikke spå om han klarer å gjenta suksessen i Oslo, men tror at alt ligger til rette for at også østlendingene vil nyte showet.

- Jeg tror ikke det er noen forskjell på hvordan østlendinger og vestlendinger oppfatter humor. Med tanke på dialekten min så går det nok litt raskere i svingene, men de henger nok med her nede også.

Utover høsten har Lyngbø et ekstremt tett program med hele fire forestillinger i uka. Med opp mot 500 forventningsfulle publikummere i salen skulle man tro at det ikke alltid like lett å være morsom på bestilling.

- Noen dager kan det være at man tenker at det blir tungt, men når man først er ute på scenen går det greit. Det er et show som sitter godt. Når jeg snakker om følelser og situasjoner er det ikke hvordan jeg har det i dag jeg snakker om, så dagsformen påvirker ikke gjennomføringen av showet.

Talentutvikling i NRK
Lyngbø håper å kunne turnere ut 2006 med «Ka e vitsen?», og å bli belønnet med prisen for beste Standup-er gir ekstra motivasjon.

- Jeg jobbet i ett år med å sette sammen denne forestillingen, så det er klart at en pris som dette henger høyt. I miljøet er de fleste glad bare for å bli nominert.

«- Om Brann vinner serien kommer jeg nok med noen ekstra vitser»

Svært mange av de fremste komikerne i Norge, og også mange av de som var nominert til årets komipriser, har bakgrunn fra NRK. Det er ifølge Lyngbø ikke tilfeldig.

- NRK er veldig flinke på nyskapende humor. De tar tak i unge komikere og beholder dem. Man blir ikke kastet ut igjen selv om det ikke fungerer med en gang. Det er viktig når man skal jobbe med og utvikle humor.

Dagfinn om penger
Det har tidligere vært skrevet at «Ka e vitsen?» kan komme til å trekke utrolige 90.000 publikummere før Dagfinn Lyngbø gir seg. Det resulterer selvsagt i gode penger for både Dagfinn Lyngbø og manager og leder av Stand-up Norge Elina Krantz,

- De første 4-5 årene jeg drev med stand-up slet jeg en del. Så det er selvsagt deilig å få det til, og jeg har ikke dårlig samvittighet for at jeg nå tjener en del penger. Det er ingen sikkerhet innenfor denne bransjen. Se det kan fort skje at mitt neste show ikke blir vellykket, og da står jeg plutselig med null i inntekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan Kåre Ness

Støtter Shabana
Shabana Rehmans provoserte mange da hun nylig kysset kulturminister Valgerd Svarstad Haugland på munnen og deretter viste rumpen til publikum. I etterkant opplevde hun at søsterens restaurant i Oslo ble beskutt.

Dagfinn Lyngbø forteller at slike episoder påvirker humormiljøet, og at effekten av humor blir diskutert. Han støtter imidlertid Rehman fullt ut.

- Hun velger det selv, og jeg støtter henne og hennes rett til ytringsfrihet. Selv om humor, for meg, først og fremst handler om å få folk til å le. Hvis noen blir provosert i tillegg er det bra, men å bare provosere er jo strengt tatt ikke humor.

Selv har han gjort stor suksess med en veldig snill form for humor, og han har unngått det store skandaleoppslagene i pressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Falch, Knut/Scanpix

- Jeg kan godt være tøff i trynet, men ikke uten grunn. Når jeg opptrer prøver jeg å ikke være for påståelig, det vil før eller siden slå tilbake.

- Hyggelig med Rosenborg
I forestillingen «Ka e vitsen?» er det ifølge Lyngbø ekstremt tett mellom poengene, og han lover mye humor for pengene. Til tross for at vestlendinger er glade i å snakke om fotball og Sportsklubben Brann, er Lyngbøs show fritt for patriotiske fotballinnslag.

- Om Brann vinner serien kommer jeg nok med noen ekstra vitser, men det er ikke så mye fotball i dette showet. På en annen side er det jo veldig hyggelig med Rosenborg om dagen, ler Lyngbø som alltid har et smil på lager.

Dagfinn Lyngbøs show er foreløpig satt opp på Latter frem til 22. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.