- Kan ha blitt avslørt av «Chiller'n»-SMS

Foto: (Montasje: Privat)

Ord på 37-åringens blogg kan ha satt politiet på sporet.

05.09.12 12:30

Årsaken er at han skal ha brukt ordene «Chiller`n hjemme» på sin blogg.

Uttrykket ligner svært mye på det som ble sendt i den siste SMS-en fra Sigrids mobil samme natt som hun forsvant.

- Dette er svært spesielt og det kan ikke utelukkes at denne meldingen kan ha satt politiet på sporet av 37-åringen. Vi har sett tidligere at forbrytere har sendt slike meldinger for å prøve å avlede oppmerksomheten fra handlingen, sier tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen til Nettavisen.

To menn siktet
En 37-årig mann, bosatt i Oslo med adresse i Ålesund, samt en 64 -åring sitter i kveld i avhør hos Oslo politidistrikt.

Det blir ingen varetektsfengsling i Sigrid-saken onsdag, melder Oslo tingrett.

Politiet bekreftet tirsdag ettermiddag at det er Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) som ble funnet død på Kolbotn. De to mennene er siktet i saken.

- Funnet av Sigrid er et gjennombrudd i forsvinningssaken, nå står vi overfor en drapssak, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde på pressekonferansen tirsdag.

I løpet av kvelden har identiteten til mennene blitt kjent i mediene, og visse nettsamfunn.

Den drapssiktede 37-åringen, gir i bloggen sin uttrykk for stor frustrasjon over samfunnet, og spesielt psykiatrien i Norge.

Foto: (privat)

Advarer
Han beskriver omstendighetene rundt hans tidligere arrestasjon og tvangsinnleggelse. Sent i juli antyder han at psykiatrien må stålsette seg på at i løpet av de nært forestående dagene vil de bli konfrontert med resultatet av sine handlinger.

Dette innlegget ble publisert noen dager før Sigrid Schjetne forsvant.

Han gir også uttrykk for at politiet har spanet på ham, og har forberedt en konfrontasjon med ham.

Han skriver også at han er klar for en slik konflikt.

- Ikke normal uttrykksmåte
En av de siste meldingene som ble sendt ut av Sigrids mobil natten hun forsvant var «Chiller`n hjemme». Venninnene til 16-åringen som TV 2 snakket med i august, sa at det ikke er en normal måte for Sigrid å uttrykke seg på.

- Jeg tviler på at Sigrid ville brukt ordet chiller'n, sa venninnen til TV 2.

Ut ifra bloggen kan det virke som om «Chiller`n hjemme» er et uttrykk den siktede 37-åringen er komfortabel med å bruke. Dette er et uttrykk han bruker ved en anledning når han ikke er i Oslo.

- Svært spesielt
Tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen mener dette kan øke sannsynligheten for at meldingen ikke ble sendt ut av Sigrids mobil.

- Dette er svært spesielt og kan ikke utelukkes. Vi har sett tidligere at forbrytere har sendt slike meldinger for å prøve å avlede oppmerksomheten fra handlingen, sier han til Nettavisen.

Han mener bloggen burde være interessant for politiet, og noe de kan ha blitt tipset om.

- Det er sannsynlig at bekjente eller andre som har lest bloggen har varslet politiet om dette. Det blir spennende å se om dette stemmer når flere detaljer fra etterforskningen blir kjent, sier Abrahamsen.

Oslo politidistrikt har foreløpig ikke svart på om hvorvidt bloggen hans var et ledd i etterforskningen.

- Uforstående til siktelsen.
Mannens forsvarer, advokat John Christian Elden sier hans klient stiller seg uforstående til siktelsen og har alibi.

- I første omgang fokuserer vi på å avklare faktum, sier Elden men vil ikke gå nærmere inn på hva slags undersøkelser det er snakk om.

- Det vil være dumt om vi går ut med slike detaljer i mediene nå, sier han.

Elden sier de ikke har fått noen forklaring fra politiet om bakgrunnen for at klienten er siktet.

- Han er foreløpig bare siktet for drap på Sigrid Schjetne forut for 3. september. Jeg antar de vil redegjøre mer for bakgrunnen senere, sier han.

Elden bekrefter at mannen har en psykiatrisk historie, men sier at ingenting tyder på at mannen ikke er i stand til å gjennomføre avhør tirsdag kveld.

Angrep kvinne med jernstang
Politiet bekreftet på pressekonferansen tirsdag at 37-åringen er kjent for politiet fra tidligere. Han er tidligere dømt til utbetinget fengsel for å ha angrepet en kvinne med en jernstang, ifølge VGNett.

Den 30.september 2006 støtte den da 32 år gamle mannen på en 23 år gammel kvinne som akkurat hadde flyttet inn i samme bygning i Waldemar Thranes Gate i Oslo. Han fulgte henne ned i kjelleren for å finne sikringsskapet. Mannen slo så henne ned i bakhodet med en jernstang.

Angrepet var fullstendig uprovosert, slo retten fast. Men han forklarte overfallet med at han fikk en idé om å rane kvinnen.

Hun ropte så etter hjelp, og fikk ytterligere to slag. Hun våknet i en pøl av sitt eget blod, og ålte seg ut gjennom et høyt vindu, skriver Dagbladet. Retten mente at jenta gjennom dette reddet livet. På sykehuset ble det konstatert at kvinnen hadde pådratt seg brudd på hjerneskallen.

Psykiske problemer
37-åringen ble innlagt på sykehus til psykiatrisk behandling. Rettsakkyndige mener at mannen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, en emosjonell personlighetsforstyrrelse og panikkangst. Men de kom frem til at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, ifølge TV 2.

Dommen ble på tre års fengsel.

37- åringen er svært aktiv på Facebook, og har i løpet av de siste to ukene kommet med daglige oppdateringer på det som frustrerer ham i samfunnet. Hvert innlegg er relativt lang; rundt 1200 ord.

Det ligger også flere bilder av ham på nettet, hvor han blant annet poserer med en stor kniv.

Kjenner til 64-åringen
Han forteller om sine livserfaringer, om det han mener er feil med systemet i dagens samfunn. Han mener seg manipulert av samfunnet og dårlig behandlet av psykiatriske institutsjoner, som han mener har prøvd å få ham erklært psykotisk.

Ifølge Dagbladet har 37-åringen bodd hos 64-åringen i Oslo. 64- åringen har tidligere ikke hatt problemer med politiet.

Den eneste kjente kontakten 64-åringen har med politiet er at han tidlig på 2000-tallet rettet kritikk mot dem for slett etterforskning etter at han anmeldte flere bilinnbrudd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.