*Nettavisen* Nyheter.

- Kan ha funnet vrakrester

Foto: Hans Olof Utsi (Scanpix)

Bakkemannskaper kan ha funnet vrakrester fra det savnede Hercules-flyet.

16.03.12 21:41

Bakkemannskaper har funnet mulige vrakrester på begge sider av Kebnekaise-toppen, der Hercules-flyet trolig har styrtet.

- Svenske bakkemannskaper har gjort et funn. De har funnet et polstret objekt og en borrelås som er dynket i parafin, sier pressetalsmann Johan Wulff ved Sjø- og flyredningssentralen til Nettavisen.

Det er en svensk militærenhet som har funnet gjenstandene på isbreen Storglaciären. Gjenstandene er fotografert og bildet er sendt til det norske forsvaret.

- Kan disse gjenstandene stamme fra flyvraket?

- Det er jo ingenting vi vet akkurat nå, og vi kan heller ikke spekulere på det, sier Wulff.

Det svenske forsvaret bekrefter at det er funnet vrakdeler etter det norske Hercules-flyet, melder TT, ifølge NTB. Flere bakkemannskaper, samt flere fly i området, har observert eller funnet mulige vrakrester fredag kveld.

Tidligere fredag kveld gjorde et norsk Orion-fly observasjoner av noe oransje på bakken i fjellområdet Kebnekaise.

Så langt har ikke bakkemannskaper klart å undersøke de oransje gjenstandene, men jobber med å komme fram til det aktuelle området.

- Lukter parafin
Forsvarssjef Harald Lunde sier til NRK at bakkemannskaper skal ha funnet metallbiter som lukter parafin.

- Svenske myndigheter har erklært Kebnekaise som et havaristed. Det baserer seg på funn som er gjort i breområdene øst av selve fjelltoppen. Det er identifisert metallbiter. Etter svenske opplysninger fra et redningsteam skal disse også lukte av parafin, sier forsvarssjef Harald Lunde til NRK Dagsrevyen.

Forsvarsminister Espen Barth Eide bekrefter også at det er gjort funn av metallbiter, men advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

- Jeg vil advare mot at vi trekker konklusjoner for fort, men det kan være at vi er på sporet av noe, sier han til TV 2.

Fem norske offiserer
Det norske Hercules-fly med fem norske offiserer om bord forsvant sporløst torsdag ettermiddag på vei fra Evenes til Kiruna i Sverige.

Hercules-flyet, som deltok på øvelsen Cold Response, ble borte fra radaren klokken 14.53 torsdag ettermiddag. Flere fly, helikoptre og bakkemannskaper har søkt etter flyet i over et døgn.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.