RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke avverge en katastrofe

Foto: NASA (AFP)
Sist oppdatert:
Den globale gjennomsnittstemperaturen vil stige med 3,5 grader, viser en ny rapport.

Forslagene på utslippskutt fra de største landene i verden, er ikke nok til å avverge en katastrofe, viser en fersk rapport som ble frigjort rett før klimatoppmøtet som starter i København mandag.

Selv om landene innfrir de mest ambisiøse utslippsmålene som er lagt på bordet, så vil gjennomsnittstemperaturen likevel stige med 3,5 celsiusgrader innen utgangen av dette århundret. Dette vil resultere i at store deler av planeten vil være ubeboelig.

FNs klimapanel har slått fast at gjennomsnittstemperaturen ikke må overstige to grader dersom en skal unngå en global katastrofe.

- Må bli et vendepunkt
192 land deltar på FNs klimatoppmøte som varer fra 7. til 18. desember, og om lag 15.000 delegater har varslet sin ankomst til København under det tolv dager lange møtet.

- København må bli et vendepunkt. Forskermiljøet har fortalt oss at vi har fem til ti år til å snu utslippene, sier leder for FNs klimakonvensjon, Yvo de Boer, skriver The Times.

- Rundt hundre statsoverhoder kommer til København for å sørge for at dette blir et vendepunkt, sier han.

Det er Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland som har utarbeidet den dystre rapporten som viser at utslippsmålene som er fremmet av de største landene ikke vil klare å nå FNs togradersmål. Ifølge rapporten vil økningen av klimautslippene fortsette fram til 2040.

Norge vil kutte
Norge vil redusere utslippene med 30 prosent innen 2020 i forhold til 1990-nivå. EU har forpliktet seg til 20 prosent reduksjon innen 2020, men har åpnet for 30 prosent dersom resten av industrilandene gjør det samme.

Verken India eller Kina har forpliktet seg til utslippsmål som er i nærheten av EUs mål.

USA har et lovforslag som ligger på 17 prosent kutt innen 2020 med 2005 som utgangspunkt. Det tilsvarer kun tre prosent kutt dersom de også benytter 1990 som basisår.

Større bekymring i verden
En ny meningsmåling viser at bekymring for klimaendringer er i ferd med å øke betraktelig i hele verden. Hele 64 prosent svarte at de var bekymret for global oppvarming og anså det som et svært alvorlig problem, viser spørreundersøkelsen gjennomført for BBC av Globescan.

I 1989 var det bare 20 prosent som hadde samme oppfatning.

Verken miljøvernminister Erik Solheim eller Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm har noe håp om at det vil ende med en juridisk bindende avtale i København. Men Solheim og Bjurstrøm håper at partene blir enige om en politisk avtale som danner et godt grunnlag for videre arbeid neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere