RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke dømmes

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
En norskbosnisk 44-åring kan ikke dømmes for krigsforbrytelser.

Grunnloven forbyr tilbakevirkende kraft, slår Høyesterett fast fredag.

44-åringen var blant annet tiltalt for ulovlig frihetsberøvelse av ikke-stridende sivile serbere under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia i 1992.

Spørsmålet var om straffansvaret var foreldet, samt om det ville være i strid med Grunnloven § 97 å anvende de nye bestemmelsene i straffeloven 2005 kapittel 16, som trådte i kraft 7. mars 2008.

Høyesteretts flertall –11 dommere – fant at det ville være i strid med Grunnloven § 97 å anvende straffeloven 2005 §§ 102 og 103. Bestemmelsen stiller et absolutt krav om norsk lov, slik som Grunnloven § 96, og domstolene må foreta en inngående prøvning av grunnlovsmessigheten.

Les hele dommen her (PDF).

Bestemmelsen stiller et absolutt krav om norsk lov, slik som Grunnloven § 96, og domstolene må foreta en inngående prøvning av grunnlovsmessigheten.

De kom til at det ville være mer belastende å bli domfelt etter straffeloven kapittel 16 enn etter straffeloven 1902 § 223. Videre var det ikke grunnlag for å skille mellom forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Den folkerettslige utvikling og hensynet til å bistå de internasjonale straffedomstoler kunne ikke rokke ved kravet om norsk lovhjemmel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere