- Kan ikke forstås som annet enn trusler

TILTALT: Ubaydullah Hussain, den radikale islamisten og tidigere talsmannen i Profetens Ummah, står tiltalt for trusler i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden på første dag av rettssaken.

TILTALT: Ubaydullah Hussain, den radikale islamisten og tidigere talsmannen i Profetens Ummah, står tiltalt for trusler i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden på første dag av rettssaken. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Var det ytringsfrihet eller trusler da islamisten Ubaydullah Hussain ytret seg om jøder, jegerprøven og AK47 på Facebook?

28.01.14 10:10

OSLO (Nettavisen) - Det er klart vi oppfattet det som en trussel.

Leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Ervin Kohn, mener norske jøder hadde all mulig grunn til å frykte uttalelsene Ubaydullah Hussain kom med på Facebook i oktober 2012.

«Jeg skal gi dem beskyttelse»
Sammen med en lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse - la Hussain ut følgende kommentar på Facebook-siden til Profetens Ummah:

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47. Disse svinene tilhører en okkupasjonsmakt, Israel, i tillegg har de okkupert vår moske, Al-Aqsa. Ya Allah, få de skitne jødene ut av vår moske og gi oss alle mulighet til å be salah i masjid Al-Aqsa før vår død. Amiin!!!...».

Andre brukere kommenterte også det Hussain skrev, og selv fulgte han opp blant annet med følgende uttalelse:

«De er ekte svin og må bekjempes. Det er synd at broren som skjøt mot synagogen i 2005 eller 2006 ikke traff noen!»

Her henvises det til skuddene mot den jødiske synagogen på St. Hanshaugen i Oslo natt til 17. september 2006. I denne saken ble en annen norsk islamist, Arfan Bhatti, dømt for medvirkning til skadeverk.

- Ta på alvor
Ervin Kohn sier til Nettavisen at de ikke hadde noen grunn til å tvile på at personer fra det samme miljøet kunne tenkes å omsette ord til handling.

- Med erfaringene fra 2006 i minnet, var det all grunn til å ta slike trusler på alvor, sier Kohn til Nettavisen.

Foto: Stian Lysberg Solum

- Innenfor ytringsfriheten
Denne uken står Ubaydullah Hussain (28) tiltalt i Oslo tingrett for dette forholdet og tre andre. Alt gjelder trusler og hatefulle ytringer - trusler mot jøder, mot en forsker, en forfatter og en journalist. Tema for saken er hvor grensen skal gå mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger. Selv erkjenner ikke Hussain straffskyld på noen av tiltalepunktene.

Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, uttaler til NRK mandag at hans klient respekterer norsk lov selv om han har kommet med hatefulle ytringer og trusler.

- Han mener det er innenfor ytringsfriheten, sier Elden.

Rune Berglund Steen Foto: Finn Ståle Felberg (Antirasistisk Senter)

- Blir oppgitt
En annen som følger rettssaken med interesse er Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter. To ansatte i organisasjonen skal vitne i løpet av rettsaken.

- Jeg blir oppgitt dersom dette skal gjøres til en ytringsfrihetssak. Å snakke om å løsne skudd eller oppfordre til å løsne skudd er ikke et spørsmål om ytringsfrihet, sier Steen til Nettavisen.

- Jeg kan ikke forstå hvordan dette kan forstås som annet enn trusler, sier han.

Steen mener vi vil stå overfor en rettsskandale i Norge dersom den radikale islamisten blir frikjent for tiltalepunktene om trusler blant annet overfor norske jøder.

Ubaydullah Hussein har i forkant av rettssaken sagt at han ikke lenger er leder for gruppen Profetens Ummah, men Steen mener det ikke ufarliggjør ham.

- Han tilhører en gruppering som har uttrykt sin støtte til terror. Flere av dem har reist til Syria for å kjempe. Det er klart man må ta det de sier på alvor. Når de kommer med sine uttalelser blant annet rettet mot jøder i Norge, er det ikke noe brudd med deres verdenssyn eller menneskesyn. Det er helt i tråd med hvordan de opplever samfunnet, mener Steen.

- Voldsretorikk
Linda Alzaghari, leder for den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, uttaler også at hun veldig godt forstår at uttalelsene fra Hussain oppfattes som reelle trusler.

- Det er mye av det som ytres på nettet som ikke er alvorlig ment. Men når slike trusler kommer fra et miljø med en voldsromantiserende retorikk og med tilgang til våpen, så skjønner jeg veldig godt at det jødiske miljøet oppfatter dette som reelle trusler, sier hun.

- Det er også viktig å ta på alvor at den jødiske minoriteten i Norge er usedvanlig sårbar, legger hun til.

Alzaghari understreker at det er viktig at det i norsk rettspraksis er konsekvens når det gjelder slike trusler fra ekstreme miljøer og at det ikke bare er muslimske grupper som blir straffeforfulgt.

Tør ikke forklare seg
Den opprinnelige tiltalen mot Hussain besto av fire tiltalepunkter. I tillegg har statsadvokaten tatt ut tilleggstiltale mot Hussain etter at han skrev det politiet mener er en hatytring mot den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden (31) på Facebook. Hun har ikke ønsket å forklare seg i rettssaken av frykt for represalier, melder NTB.

I november i fjor skrev Hussain på Facebook at Aden burde vært steinet til døde «da praktisering av homofili skal straffes med døden.»

Forfatteren, som har stått åpent fram som lesbisk, ble 8. november i fjor overfalt og slått av to somaliske kvinner på gaten i Oslo da hun var på vei til Aschehoug forlag.

Hun har forklart at hun ikke kjente dem og at de ropte til henne på somalisk at hun var en skam for somaliere.

Hussain forklarte seg først for dommeren før aktor fikk ordet. Han mente det han sa og skrev ble blåst opp i mediene og hadde dette å si om norsk ytringsfrihet ifølge NTB:

- Ytringsfriheten som dere er så stolte av, blir begrenset når vi muslimer skal prate.

Tiltalen mot Arslan Ubaydullah Maroof Hussain, født 1985

Ifølge tiltalen skal Hussain ha truet en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar i oktober 2012 med følgende utsagn: «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden».

Ifølge tiltalen har han også sendt truende eposter til to journalister, blant dem Dagsavisens Nina Johnsrud.

I en e-post til Johnsrud skrev han blant annet:

«At du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget bruk»

Hussain er videre tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot jøder på internett, og for å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning.

I en tråd på Facebook uttalte han blant annet følgende:

«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden».

Tidligere var han også siktet for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men denne siktelsen er henlagt.

I forbindelse med uttalelsene om Amal Aden og jøder i Norge er Hussain tiltalt etter straffelovens paragraf 135 a første og annet ledd for offentlig å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring.

Han er videre tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 132a første ledd bokstav b for trusler mot et sakkyndig vitne i rettssaken mot Mullah Krekar og for straffelovens paragraf 227 første straffealternativ - for i ord eller handling å ha truet med en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn 6 måneders fengsel, under slike omstendigheter at trusselen var skikket til å fremkalle alvorlig frykt - i forbindelse med truslene mot blant andre journalist Nina Johnsrud i Dagsavisen.

(Kilde: Tiltalebeslutning og NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.