*Nettavisen* Nyheter.

- Kan ikke gardere oss hundre prosent

Foto: (Illustrasjonsfoto: Anita Hansen/Polar Zoo)

En dyrepasser ble drept av ulv i Sverige søndag. Daglig leder i Polar Zoo, Cato Haakseth, mener likevel det er forsvarlig å la ulv og mennesker møtes.

17.06.12 19:02

Kvinnen ble drept da hun befant seg i ulveinngjeringen på Kolmården dyrepark i Sverige. Hun skal da ha blitt omringet og angrepet søndag morgen.

Saken oppdateres her: Kvinne døde etter ulveangrep

Kvinnen var ansatt som dyrepasser, men parken tilbyr gjester å komme inn til noen av dyrene.

- Dypt tragisk
Også ved Polar Zoo i Bardu kan besøkende komme i nærkontakt med til sammen åtte ulver. Daglig leder Cato Haakseth sier slike besøk aldri vil være helt risikofri.

- Risikoen for å bli drept er ekstremt liten. Det er også liten risiko for å forulykkes generelt. Men alt kan jo skje. Man kan ikke gardere seg ett hundre prosent, sier han til Nettavisen søndag ettermiddag.

Hva tenker du om ulykken i Sverige?

- Dette er dypt tragisk at dette har skjedd. Det eneste man i ettertid kan gjøre er å fokusere på sikkerheten for de ansatte, og ha gode rutiner for dette.

Får dyr fra Kolmården
Han forteller at de har samarbeidet med Kolmåren lenge og blant annet fått dyr derfra.

- Jeg kjenner ikke konkret til denne saken, og vil ikke uttale meg om det som har skjedd hos dem. Om det har skjedd i en matingssituasjon, eller ved vanlig ulvebesøk er to forskjellige ting, og det vil jeg ikke spekulere i, presiserer han.

I Polar Zoo lever ulike ulveflokker i separate innhegninger, og er sosialisert i ulik grad. Salangsflokken og 2010-flokken er sosialiserte.

I tillegg bor et usosialisert alfapar i parken.

Les mer her: Slik har du aldri sett en ulv

Lar gjestene inn til ulvene
Han forteller at de viktigste tiltakene de gjør når vanlige besøkende skal inn til ulvene ligger i forberedelsene.

- Når det gjelder besøk av kunder inn til våre sosialiserte ulver er det viktig å gi god informasjon før kundene går inn. Alle må gjennom en sikkerhetsbrief som varer i ett kvarter, der de blir informert om hva de skal og ikke skal gjøre. Vi har alltid to ansatte som følger dem inn, for å ivareta både gjestenes og ulvenes sikkerhet. Gjestene skal ikke ha løse ting hengende eller vise bar hud. Inne i gården skal man ikke oppsøke dyr som ligger for seg selv. Man lar ulvene komme til seg.

Haakseth anslår at de har hatt mellom 5000 og 6000 personer på besøk inne hos de sosialiserte ulvene. Men de er også kritiske til hvem de tar med seg.

- Vi vurderer gjestene før vi slipper dem inn og ser det an. Det hender at vi avviser gjester som ikke er egnet, hvis de for eksempel har psykiske problemer eller fysiske utfordringer. Man kan ikke skille seg ut fra mengden. Aldersgrensen er 15 år og vi har også krav til modenhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke alle går overens
Likevel går det ikke alltid helt smertefritt for seg.

- Vi har hatt noen få småskader, for eksempel med rifter fra klør, og vi har hatt en episode med bitt. I de fleste tilfellene er det fordi ulven har vært litt ivrig, men dette er sammensatt. Enkelte personer går ikke overens med ulver, på samme måte som noen ikke går overens med andre dyr.

Han forteller at de vurderer ulvebesøkene kontinuerlig og at de også vil gjennomgå sikkerheten på nytt i lys av det som har skjedd.

- Er det forsvarlig å la ulver og mennesker møtes?

- Ja, så lenge man tar de rette forholdsregler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.