- Kan ikke ha sex for nytelse

Jenter må fortsatt begrunne seksuelle forhold med kjærlighet og være den som holder igjen. Det sier forsker Kari Telste i en ny bok.

16.09.05 13:27

Kari Telste er forsker og etnolog og underviser for tiden i kulturhistorie i Bergen. På oppdrag fra Norske Kvinners Sanitetsforening har hun skrevet boka «Det rare. Jenter og seksualitet gjennom 100 år». Der tar hun blant annet opp foreldete holdninger som fortsatt gjelder for jentene:

- Forestillingen om at kjærligheten skal begrunne et seksuelt forhold har holdt seg relativt ved lag, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Det er noe med kjønnsrollemønsteret som virker veldig fastlåst. Gutter skal være aktive, mens jenter skal holde igjen og være mer passive. Selv om jenter har mer handlingsrom i dag.

Hore eller madonna?

Begrepet hore, som stempler jenter som seksuelt tilgjengelige, har kommet igjen, men med forandret innhold, mener Telste:

- I dag spiller det ingen rolle hvor mange partnere en jente har hatt, bare hun har vært forelsket. Men det er ikke akseptert at en jente kan ha sex bare for nytelsens skyld, da kan hun få det stempelet. Det synes dog å variere i innhold. Noen ganger betyr det lite, mens andre ganger kan det være ment sårende og støtende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Schibsted/arthur sand

Hvordan var det før?

I møte med dagens ungdommer, har Telste ofte fått spørsmål om hvordan det var med seksualiteten før. Da har det ikke vært lett å finne litteratur å vise til, fordi dem som har med det historiske perspektivet, sjelden trekker linjene opp til i dag. Og motsatt er alt som skrives om ungdom og seksualitet ikke reflektert i forhold til historien.

- Akkurat her var det jeg følte at jeg kunne bidra med noe, sier forskeren som tidligere har jobbet mye med kjønnsroller gjennom historien.

Fra 1905 og opp til i dag, har det også skjedd store forandringer innen holdningen til kvinners seksualitet. Særlig etter kvinnefrigjøringen har det skjedd kulturelle forandringer i forhold til temaet. Det var blant annet først i 1974 at holdninger til seksualitet kom inn i skoleundervisningen. Frem til da var seksualundervisningen strengt biologisk vinklet.

Forfatteren vedgår at hun fikk noen a-ha-opplevelser i arbeidet med boka:

- Jeg fikk jo på en måte et møte med min egen ungdom. Og tenkte: Var det virkerlig så ille? ler Telste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Håkon Mosvold Larsen

For unge og gamle jenter

De to første kaptilene i boka skisserer kvinner og seksualitet i et historisk perspektiv. I de to siste kapitlene har forfatteren tatt med historier fra andre kvinner, samt referer til spørreundersøkelser på området. Forfatteren tror at mange aldrende jenter kan kjenne seg igjen i boka. Samtidig er det viktig for henne at den også kan fungere som et oppslagsverk for unge kvinner.

- Hvordan er det med jenters seksualitet i fremtiden?

- I dag er det jenter som krever de samme seksuelle rettighetene som menn og de går foran og baner vei. Men likevel tror jeg at det er en lang vei å gå. Det er noen grunnleggende holdninger som må endres, sier Telste.

Forskeren kommer med to bøker i høst. Den andre utkommer på Det norske samlaget og tar for seg tjenestejentenes liv opp igjennom historien. «Ut å søke tjeneste. Historia om tjenestejentene» er skrevet sammen med Sølvi Fogner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.