RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke ta imot krigsskadde libyere

Foto: ABDULLAH DOMA (Afp)
Sist oppdatert:
Norge har sagt nei til å ta imot krigsskadde libyere, mens Danmark tar imot 50 krigspasienter.

Danmark har på anmodning fra Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC) sagt ja til å ta imot 50 krigsskadde libyere, slik at de kan motta spesialisert behandling på danske sykehus.

Det danske utenriksdepartementet opplyser at det libyske helsevesenet ikke er i stand til å behandle det store antall sårede som har blitt skadet i den libyske borgerkrigen.

Sier nei til krigsskadde
Norge har også fått en anmodning fra NTC om å ta imot krigsskadde pasienter fra Libya, men har valgt å si nei.

- De nordiske land mottok en felles anmodning fra Det nasjonale overgangsrådet i Libya for noen uker siden, sier pressevakt i UD, Hilde Steinfeld, til Nettavisen.

- Etter faglige råd og vurdering av hva Norge konkret kunne gjøre, er konklusjonen at Norge dessverre ikke kan motta krigsskadde for oppfølging og rehabilitering i Norge. Norge har bidratt med betydelig midler til humanitær innsats i Libya. Basert på tidligere erfaringer har Norge prioritert å sende ut norske krise- og kirurgteam for å kunne bidra til behandling av krigsskadde i deres hjemmemiljø. Dette er også blitt gjort i Libya gjennom NRC og ICRC for å møte behovet på bakken i den mest kritiske fasen, sier Steinfeld.

- Glad for å kunne hjelpe
De 50 pasientene skal fraktes til Danmark i Det danske forsvarets Hercules-fly. Pasientene vil få behandling på Rigshospitalet og universitetssykehusene i Aarhus og Odenes, skriver Jyllands-Posten.

- Jeg er glad for at vi har denne muligheten til å hjelpe noen av de mange sårede fra konflikten i Libya. Det er tragisk at så mange er blitt såret, sier den danske utenriksministeren Villy Søvndal i en uttalelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere