RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke utlevere Julian Assange til USA uten samtykke

Foto: CARL DE SOUZA (Afp)
Sist oppdatert:
Sverige må trolig få tillatelse fra et annet land, før de eventuelt utleverer Wikileaks-sjefen til USA.

Svenske politimyndigheter har begjært den australske statsborgeren og Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange (39) utlevert til Sverige. Bakgrunnen er at Assange er anklaget for voldtekt og seksuell trakassering av to svenske kvinner i Sverige i august.

Assange overga seg til britisk politi tirsdag formiddag og ble varetektsfengslet fram til neste rettshøring 14. desember. Han ble også nektet løslatelse mot kausjon.

De neste dagene må britiske rettsmyndigheter ta stilling til om Assange skal utleveres til Sverige. Samtidig jobber amerikanerne på spreng med å finne en lovparagraf som gjør det mulig å sikte Assange, og dermed begjære ham utlevert til USA.

Avtale mellom Sverige og USA
Dersom Assange blir utlevert til Sverige, så foreligger det også en utleveringsavtale mellom USA og svenskene.

- Ja, det finnes en sånn avtale, men det er også sånn at ifølge svensk lovgivning så kreves det ikke noen avtale for å samarbeide med et annet land, sier gruppesjef i avdeling for internasjonal rett ved Det svenske justisdepartementet, Per Hedvall, til Nettavisen.

- Så det betyr at Sverige kan utelevere en ettersøkt person til USA?

- Ja, men det kommer an på omstendighetene, sier Hedvall.

Pressesekretær for Sveriges justisminister Beatrice Ask, Martin Valfridsson, sier imidlertid at svenske myndigheter også må forholde seg til EU-lovgivningen i slike utleveringssaker.

- Om noen blir utlevert fra for eksempel UK til Sverige, så får ikke vi, ifølge Den europeiske unions lovgivning, utlevere ham videre uten samtykke fra utspringende stat, og det vil si UK, sier pressesekretær Martin Valfridsson til Nettavisen.

Dermed må britene trolig godkjenne en svensk utlevering.

Uklart om britene vil utlevere
Men Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad sier det også foreligger en utleveringsavtale mellom USA og Storbritannia.

- Det har vært ofte at de forhandler om enkelttilfeller, men det finnes også offisielle utleveringsavtaler mellom Storbritannia og USA, sier universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- Men tror du britene vil kunne utlevere ham til USA før de eventuelt utleverer ham til Sverige?

- Det er vanskelig å si. Det kommer an på alvorlighetsgraden av en eventuell amerikansk siktelse, og hva de (USA) klarer å rote fram her, sier han.

USAs justisminister Eric Holder har blant annet børstet vekk støvet fra en eldgammel spionlov fra 1917, for å se om denne kan brukes i en siktelse, skriver The New York Times.

Ingen tradisjon for svensk utlevering
Til tross for at Sverige har en utleveringsavtale med amerikanske myndigheter, så finnes det ingen lang tradisjon for utlevering mellom de to landene.

- Du har en parallell til denne saken. Under Vietnamkrigen var det mange amerikanske desertører som flyttet til Sverige for å få oppholdstillatelse. De ble ikke utlevert til USA, så Sverige har ikke noen tradisjon med å utlevere til USA, sier Björn Lindahl, korrespondent for Dagens Nyheter og Svenske Nyheter, til Nettavisen.

- Men det har skjedd mye siden Vietnamkrigen. Siden Göran Persson og etter hvert Fredrik Reinfeldt kom til makten, så har man lagt seg på en annen utenrikslinje som har ført til et nærere forhold til USA, sier han.

Lindahl tror imidlertid ikke Sverige vil la seg presse av amerikanerne.

- Jeg kan tenke meg at han blir sendt til Sverige og avhørt, men jeg kan tenke meg at det skal mye til for at han blir varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelse. Min egen tro er at det kommer til å bli så mye oppmerksomhet rundt denne saken, så det hadde vært vanskelig å sende ham over til USA, sier han.

- Overdrevent bruk av ressurser
Den britiske domstolen besluttet tirsdag å varetektsfengsle Assange uten mulighet for løslatelse mot kausjon. Det var ikke faren for gjentakelse som ble trukket fram, men faren for at Assange vil rømme landet.

Mustad stusser over prestisjen og ressursene britene legger ned i denne voldtektsanklagen, og mener det er Assanges tilknytning til Wikileaks som er det virkelige motivet bak Storbritannias voldsomme engasjement.

- Jeg tror britene frykter lekkasjer om britisk etterretningsarbeid som er blitt gjort i forbindelse med Irak-krigen. Så jeg tror de bruker mye ressurser på å grave ham fram fordi de er redd for at den type informasjon han kan lekke. Det er nok derfor de bruker så mye ressurser, sier Mustad.

- De ville ikke brukt like mye ressurser i en hvilken som helst annen sak. Jeg tror ikke dette handler om anklagen mot ham, men det handler om informasjonen han sitter på, og frykten for hva han publiserer neste gang, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere