RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan miste råderetten over Fredsprisen

Foto: Inge Wallumrød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nobel-slektning mener Nobelkomiteen opptrer i strid med intensjonene i Alfred Nobels testamente.

Professor Michael Nobel, som er oldebarn av Alfred Nobel, mener Nobelkomiteen de siste tiårene bevisst har sett bort fra sitt oppdrag og valgt prisvinnere ut fra sine egne preferanser, skriver Aftenposten.

Skulle aldri fått pris
- I anledning av at nobelprisen deles ut 10. desember, vil jeg rope et varsku om den retningen tildelingen har tatt, skriver han i en kronikk i Aftenposten.

Alfred Nobels slektning mener at menneskerettighetsforkjempere, miljøvernere og en lang rekke andre har fått prisen til tross for at deres innsats på ingen måte ligger innenfor Nobels spesifikke fredsvisjon som framgår av testamentet.

- Jeg ønsker ikke å undervurdere deres innsats – de fleste av disse prisvinnerne har gjort svært mye godt for menneskeheten. Men Nobels fredspris skulle de aldri ha fått, skriver han i kronikken.

Michael Nobel mener det er problematisk at komiteen ser bort fra testamentet og utvikler sitt eget «utvidede fredsbegrep».

- Dersom komiteen ikke skjerper seg, kan Norge miste den prestisjefylte oppgaven med å dele ut fredsprisen, advarer han.

Kan gripe in
- Hvis Den Norske Nobelkomité ikke vil eller evner å holde seg innenfor mandatet fra Alfred Nobel, har den svenske Nobelstiftelsen muligheter til å gripe inn overfor komiteen, mener Nobel.

Han skriver stiftelsen i framtida kan komme til å kreve en liste over aktuelle priskandidater for endelig godkjennelse av vinneren-

- Dermed kan Nobelkomiteen og Norge i den ytterste konsekvens risikere å bli satt under administrasjon fra Sverige og miste den fulle råderetten over fredsprisen, skriver Nobel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere