Gå til sidens hovedinnhold

- Kan snart være avgjort

Mitt Romney trenger bare noen få seiere de neste ukene for å sikre seg nominasjonen.

Tirsdag startet den republikanske nominasjonsprosessen med såkalte folkemøter i delstaten Iowa. Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney endte opp som valgets vinner, med bare åtte stemmer foran tidligere senator i Pennsylvania, Rick Santorum.

Sistnevnte har overraskende nok skutt fram som en rakett de siste dagene.

- Passer godt i Iowa
- Santorum har en personlighet og tillit som passer godt med befolkningsgrunnlaget i Iowa. Han har arbeiderklasserøtter og er en tradisjonell familiemann, sier USA-ekspert og førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, til Nettavisen.

- Men han har relativt ytterliggående synspunkter både når det gjelder homofili og utenrikspolitikk, sier Tønnessen.

Bare for et par uker siden lå Santorum nederst på meningsmålingene. Men personlig pågangsmot og støtte fra kristenevangelistene førte med seg resultater i nominasjonsvalget i Iowa.

Besøkte 99 fylker
Han er den eneste av de republikanske kandidatene som besøkte alle av delstatens 99 fylker (counties) i forkant av valget.

- Det har vært en fantastisk reise, sa Santorum under innspurten, ifølge AP.

Flere analytikere har imidlertid påpekt at Santorum ikke har det nødvendige støtteapparatet til å gjennomføre en langdryg og rådyr nominasjonskampanje mot Mitt Romney.

- Kan få uventet støtte
Tønnessen sier derimot at det kan komme penger fra uventet hold inn i valgkampbøssen til Santorum.

- Det avhenger mye av hva de andre gjør. Rick Perry har sterke pengefolk i ryggen, men siden han gjorde det så svakt i Iowa, så blir det spennende å se om noen av hans støttespillere går over til Santorum, sier Tønnessen.

Rick Perry, som endte på omtrent ti prosent oppslutning i Iowa, ble tidlig i fasen utpekt som en av storfavorittene, men nå ser det ut til å gå nedom og hjem med Texas-guvernøren. Perry sier han reiser tilbake til Texas etter Iowa-valget for å vurdere om han skal fortsette racet, skriver Washington Post.

- Kan snart være avgjort
Neste delstat ut er New Hampshire. Her ligger Mitt Romney svært godt an på meningsmålingene. Tønnessen tror Romney vil få en soleklar seier i neste nominasjonsvalg.

- Og hvis Romney vinner i Sør-Carolina, så er det i boks. Han er nødt til å tape både Sør-Carolina og Florida for at det skal bli spennende, sier Tønnessen.

Nominasjonsvalget i Sør-Carolina og Florida finner sted i slutten av januar.

Romney, som anses for å være en moderat republikaner, står tradisjonelt svakt i sørstatene, men den konservative fløyen i partiet har ingen sjanse mot Romney om de ikke samler seg om én kandidat, ifølge Tønnessen.

- De andre kandidatene ønsker ikke at Mitt Romney skal vinne. De konservative bør samle seg rundt én person og prøve å vinne Florida og Sør-Carolina.

- Vanskelig å takle Obama
Om det skulle ende med at den såkalte homohateren fra Pennsylvania, Rick Santorum, skulle få massiv støtte fra de andre konservative republikanerne, så tror ikke Tønnessen at Santorum er spiselig for amerikanske sentrumsvelgere og uavhengige velgere.

Dette er en velgergruppe Republikanerne er nødt til å kapre for å vinne mot Barack Obama den 6. november, 2012.

- Det er vanskelig for Santorum å hamle opp med Obama, så jeg tror til syvende og sist at Republikanerne kommer til å gå for Romney, sier Tønnessen.

De neste nominasjonsvalgene er i delstatene New Hampshire (10. januar), Sør-Carolina (21. januar) og Florida (30. januar).

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene