*Nettavisen* Nyheter.

- Kan tolkes som en oppfordring til vold

Foto: Skjermdump

Svensk terrorekspert sier videoen har likhetstrekk med Al-Qaidas propagandavideoer.

17.01.12 21:31

Statsministerens kontor og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er varslet om en video med trusler mot blant andre kongehuset, statsministeren og utenriksministeren.

Videoen inneholder blant annet bilder av kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre med påskriften «Åh Allah ødelegg dem og la det være smertefullt». Noen av bildene er tatt mens Støre og kronprinsen hilser på soldater i Afghanistan.

- Kan tolkes som en trussel
Videoen på drøyt fire minutter er lagt på YouTube under overskriften Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan. Det ligger også en lenke til filmen fra en Facebook-side ved samme navn, som er opprettet i forbindelse med en varslet demonstrasjon foran Stortinget førstkommende fredag.

Flere kjente navn fra svært ulike miljøer står på medlemslisten til den omstridte Facebook-gruppen, fra skribent og artist Shabana Rehman Gaarder og stortingspolitiker Saera Khan (Ap) til voldsdømte Arfan Bhatti.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener videoen er tvetydig og er i grenseland til å være en oppfordring til vold.

- Problemet er at man kan tolke den ulikt. Man kan tolke det som en trussel og da blir disse individene (statsministeren, utenriksministeren og kronprinsen red.anm.) hovedfigurer, sier Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, til Nettavisen.

Ulike tolkninger
Ranstorp sier videoen spiller på sterke følelser og at den er entydig i sitt budskap om at Vesten fører en krig mot islam.

- Man kan gjøre litt ulike tolkninger. Det kan være en legitim tolkning av hva man mener om effekten krigen i Afghanistan får, men valget av hvordan dette er satt sammen, kan være uheldig og kan fremstå som en trussel, sier Ranstorp.

- Selv om man har ytringsfrihet, så skal jo det gjøres med ansvar, og dette er ikke et ansvarsfullt budskap fordi det kan tolkes en oppfordring til vold, sier han.

- Og siden det ikke er en avsender, så blir dette en sikkerhetssak for PST og politiet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

PST etterforsker
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til Nettavisen at de vurderer tiltak.

- Vi er orientert om den (videoen), og vi vurderer nå om det eventuelt skal startes en etterforskning, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, til Nettavisen.

Like før klokken 16 melder PST at de skal igangsette en etterforskning.

Det siste bildet i videoen viser en hvit bil med norske flagg som går opp i flammer.

- Det er det siste bildet med bilen som sprenges, der trusselen er nærværende, sier Ranstorp.

- Det er en slags kampsang
Bildene av statsministeren, utenriksministeren og kronprinsen er satt sammen med en arabisk sang. Mye kan tyde på at påskriften på bildene er oversettelsen av sangteksten, men dette er ikke bekreftet.

- Denne sangen er en såkalt Nasheed, som er en slags kampsang som er basert på koranske vers. Man skal alltid være mistenksom når man ser sånne videoer fordi det kan være mange som har interesse av å skape medieoppmerksomhet rundt dette, sier han.

Men Ranstorp sier at videoen kan sammenlignes med propagandavideoer som blir publisert på Al-Qaida-relaterte og radikale islamistiske nettsider.

- Men dette var en mild versjon. Det peiler å være mer voldsomt enn dette, sier han.

Demonstrasjon i Oslo
Muslimer mot okkupasjon planlegger en demonstrasjon på Eidsvolls plass førstkommende fredag klokken 13, forteller politioverbetjent Snorre Haugan til Nettavisen.

- De protesterer mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan og har fått grønt lys til dette. Vi kan ikke se at denne videoen bryter med norsk lov, sier Haugan til Nettavisen.

Han forteller at arrangøren håper 500-700 kommer til å delta fredag.

- Det tror vi er litt optimistisk, men vi kommer til å ha tilstrekkelig vakthold i gatene, forsikrer Haugan.

Etter det NTB kjenner til, var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) allerede tidlig tirsdag morgen orientert om videoen. Det er PST som har ansvaret for den løpende beskyttelsen av myndighetspersoner i Norge, og dermed også medlemmer av regjeringen. Beskyttelsen av kongehuset er det derimot Oslo politidistrikt som har ansvaret for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.