*Nettavisen* Nyheter.

- Kan tyde på større åpenhet

Foto: LEE JAE-WON (Reuters)

Nord-Koreas fiaskoinnrømmelser kan tyde på mer åpenhet.

15.04.12 21:31

Nordkoreanerne skulle feire landsfader Kim Il-sung da de skjøt opp en langdistanserakett fredag morgen. Men raketten styrtet etter kort tid ned i havet.

Det opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea, som fulgte rakettens bane etter at den ble skutt opp klokka 7.39 fredag.

- Raketten ble revet i stykker i lufta og begynte deretter å miste høyde, sier forsvarsdepartementets pressetalsmann Kim Min-seok.

- Mer åpenhet
Nord-Korea-ekspert er forundret over at nordkoreanerne innrømmer fiaskoen offisielt, og mener dette kan tyde på mer åpenhet fra det lukkede diktaturet.

- Jeg mener at det vi kan bemerke som noe nytt i forhold til dette, er at Nord-Korea klart går ut og innrømmer fiaskoen, nesten som et normalt land, og sier at det var tekniske problemer og at de undersøker saken. Det er ikke de alminnelige bortforklaringene som vi er vant med, om at dette skyldes en imperialistisk sammensvergelse, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier, Geir Helgesen, til Nettavisen.

- Dette kan være et eksempel på litt større åpenhet fra Nord-Korea, og er egentlig ganske positivt, sier han.

Flau affære
Til tross for en smule mer åpenhet, så er det ingen tvil om at rakettfiaskoen er en flau affære for Nord-Korea.

- Ja, det er veldig pinlig for Nord-Korea fordi de trenger å være stolte av noe. Og det er hundreårsjubileum for Kim il-Sung, som står sterkt i landet, så de ville gjerne lykkes med dette, sier Helgesen.

Til tross for fiaskoen har en rekke land allerede fordømt rakettoppskytningen, som blant annet USA, Storbritannia og Sør-Korea mener er et ledd i Nord-Koreas atomvåpenprogram. Sistnevnte står imidlertid fast ved at de skulle skyte opp en satellitt i bane rundt jorden.

Symbolsk betydning
Sør-Korea, Japan, USA og andre land har i forkant av rakettoppskytningen truet med ytterligere sanksjoner om Nord-Korea gjennomfører oppskytningen.

- Advarslene er Nord-Korea vant til, og de går jo ut på at man skrur igjen denne embargoskruen. Men embargoen mot Nord-Korea har egentlig liten praktisk betydning fordi det er liten handel mellom Nord-Korea og det internasjonale samfunnet, sier Helgesen.

Han sier at embargoen først og fremst har en symbolsk betydning.

- Embargoen betyr ikke at Kim Jong-un ikke får ølmerket han er vant til. Det nordkoreanske ledersjiktet har jo Kina i ryggen, og de kan levere hva som helst, og det gjør de selvfølgelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.