- Kan være drapsvåpnet

Foto: Privat/Erlend Aas/Scanpix

Politiet mener de kan ha funnet kniven som ble brukt til å drepe Vegard Bjerck i desember 2008.

21.03.11 11:24

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier kniven politiet har beslaglagt hjemme hos naboen til den drepte Vegard Bjerck kan være drapsvåpenet.

Utenlandske eksperter skal bistå
- Vi kan ikke utelukke at det er drapsvåpenet, men vi vil gjøre videre undersøkelser, blant annet ved hjelp av utenlandsk spisskompetanse, uttaler Rohde til TV 2 Nyhetene.

Det var i et rettsmøte i Oslo tingrett fredag det kom fram at politiet har gjort nye funn i forbindelse med Skøyen-drapet.

Fortsatt siktet
En mann i 40-årene er fortsatt siktet i saken. Ifølge påtalemyndigheten er det fortsatt skjelig grunn til mistanke. Mannens forsvarer Knut Lindboe mener på sin side at politiet må frafalle siktelsen og sier det ikke er noe som tyder på at han var i garasjen på drapstidspunktet.

Kripos sin grad av «en viss likhet» er langt fra å konstatere at dette er drapsvåpenet, mener forsvareren i Skøyen-saken.

Mannen som er siktet for drapet på Vegard Bjerck på Skøyen i 2008 tok saken til retten fredag i et forsøk på å bli renvasket.

Siden franskmannen i 40-årene ble løslatt fra varetekt i juli 2009, har påtalemyndigheten opprettholdt drapssiktelsen mot mannen.

- Han er ennå siktet og har denne byrden hengende over seg, sier forsvarer Knut Lindboe til Nettavisen men la til at mannen har blitt godt mottatt i nabolaget etter at han ble løslatt, og at han er i full jobb.

Fredag begjærte han de siste beslaglagte gjenstandene utlevert og håper med det at Oslo tingrett skal konstatere i en kjennelse at det ikke er skjellig mistanke til at han har begått drapet.

Kjennelsen vil ikke være klar før om noen dager.

Forsvarer Knut Lindboe sier rett ut at det ikke er selve utleveringene av beslagene som er det viktigste, men en renvaskende kjennelse fra Oslo tingrett.

Kniver
Men Oslo politidistrikt vil opprettholde siktelsen mot mannen, og beholde de mange knivene som ennå er beslaglagt. Én av disse knivene skal Kripos ha konstatert at har «en viss likhet» med stikkskadene funnet på Bjerck.

Dette kan altså være drapsvåpenet, men undersøkelsene er langt fra ferdige.

- At Kripos sin grad av «en viss likhet» er langt fra å konstatere at dette er drapsvåpenet. Det ville jo vært rart hvis ikke én av de 13 knivene hadde en viss likhet, sier Lindboe til Nettavisen.

Alibi?
Han vektlegger at etterforskningen viser at den siktede jobbet på internett i det tidsrommet drapet skjedde.

- Det er uforenlig med at siktede kan ha gått ned i garasjen og drept Bjerck, sier Lindboe til Nettavisen etter rettsforhandlingene.

Påtalemyndigheten mener derimot at han likevel hadde hatt muligheten til å gå ned i garasjen og drepe Bjerck for deretter å fortsette arbeidet på internett.

Ikke tid
IT-gründeren Vegard Bjerck ble drept i garasjeanlegget under leiligheten sin på Skøyen i Oslo 18. desember 2008. Oslo-politiet har slitt med få spor i etterforskningen av saken.

Et tilbakeslag var det også at retten løslot den siktede 41-åringen i fra varetekt juli, blant annet fordi retten ikke mente det var sannsynlighetsovervekt for at mannen har hatt tid til å drepe Bjerck.

Tapte ansikt
Politiet mener at Bjerck overrasket franskmannen mens han ripet opp en bil i garasjeanlegget, og at frykten for å tape ansikt gjorde at han drepte vitnet til hærverket.

Les: – Drept fordi naboen ripet opp bil i garasje

Den siktede hadde også laget filmmanus der drap i en garasje var en ingrediens. Politiet mener at også dette kan tyde på at franskmannen knivstakk Bjerck.

Politiet gikk også ut med fantomtegninger av tre personer i forbindelse med drapet. Franskmannen ble pågrepet 15. juni i fjor.

Les: Har fantomtegninger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag