*Nettavisen* Nyheter.

- Kan være starten på et atomkappløp

Foto: Ap (Ap)

Indias superrakett vil kunne levere mellom tre og ti atomvåpen som kan treffe Kinas hovedstad.

20.04.12 15:31

India gjennomført torsdag en vellykket oppskytning av den nye raketten Agni-V. Når raketten er operasjonell har den mulighet til å levere atomvåpen med en rekkevidde på mer enn 5000 kilometer.

Det betyr at India vil kunne nå nesten alle mål i Kina, inkludert Beijing og Shanghai, når missilet er ferdig. Land i Europa vil også være innenfor rekkevidde.

Raketten ble skutt opp fra en liten øy på Indias østkyst, og landet et sted utenfor Indonesia i Det indiske hav.

- Kina er en hovedtrussel
India har i teorien to rivaler med atomvåpenkapasitet, Kina og Pakistan.

- Denne saken handler mye mer om India og Kina enn India og Pakistan. Fra 1990-tallet har India identifisert Kina som hovedtrussel. Dette er et viktig skritt for India når det gjelder å tette maktgapet til Kina, sier forsker ved Institutt for Forsvarsstudier (IFS), Sébastien Miraglia, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap

Miraglia sier at missilet Agni-V ennå ikke er operasjonell, men han anslår at den vil være operasjonell i løpet av 2014 eller 2015.

- Normalt sett i et vanlig atomrakettprogram, så trenger du rundt tolv oppskytninger som er vellykket for å si at den er operasjonell. Men India kan klare seg med mye mindre fordi dette missilet (Agni-V) er en videreutvikling av et annet missil (Angi-IV) de har gode erfaringer med, sier han.

Mobile raketter
Agni V veier 50 tonn, er 17 meter høy og er raskere enn en kule. En av de viktigste egenskapene til missilet, er at det kan skytes opp fra en mobil oppskytningsrampe. Dette gir et fortrinn ved en eventuell atomkrig.

- De er mobile og kan forflyttes rundt i landet. India har som politikk ikke å være først ute med et atomangrep. Derfor er det viktig at de har atomvåpen som overlever det første angrepet, sier Miraglia.

- India har en politikk hvor de ønsker å avskrekke, og derfor må de tåle et første angrep. Og beste muligheten da, er å ha en mobil missil som fienden ikke vet hvor er, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Indian Government

Eksklusiv klubb
Agni-V har en rekkevidde på over 5000 kilometer. Det betyr at India nå blir medlem av en svært eksklusiv klubb bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike og Storbritannia. Disse landene har nemlig langdistanseraketter som kan levere atomvåpen.

I tillegg skal Agni-V-missilet til India ha en kapasitet som gjør det mulig å levere flere atomvåpen på en og samme rakett. Den kapasiteten kalles Multiple-Independenlty-Retargetable Vehicles (MIRV).

- Dette er en kapasitet som svært få land i verden har. Frankrike, USA, Russland og Storbritannia har denne kapasiteten, og det er diskusjoner om Kina og Israel har denne kapasiteten for øyeblikket, sier Miraglia.

Flere atomvåpen
- Vanligvis har du en rakett som skyter opp ett atomvåpen (atomstridshode), som kommer ned på ett militært mål. Men på 1960-tallet ble det utviklet raketter som kan levere flere atomvåpen.

- Agni-V består av tre trinn hvor du har flere atomstridshoder festet på toppen av tredje trinn, som egentlig er en liten rakett. Denne raketten i trinn tre kan da dytte disse atomvåpnene i forskjellige retninger, sier Miraglia.

En slik kapasitet vil styrke atomkapasiteten selv om du kun har noen få missiler igjen etter et eventuelt atomangrep.

- Om du vil nå hele byen, så er det mer effektivt å bruke flere små atomvåpen enn bar ett stort våpen. Et slikt missil (Agni-V) med mellom tre og ti atomvåpen blir mye mer effektiv. Du kan fjerne flere militære mål med bare ett missil, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Wikipedia Commons

Svært effektiv
MIRV-kapasiteten vil også være svært effektiv i forhold til et eventuelt rakettskjold.

- India jobber selv med et missilforsvar og samarbeider om dette med Israel. Om du har ti missiler med MIRV-kapasitet, så har du plutselig 50 atomvåpen som kan slå ut fiendens missiler, sier Miraglia.

- Hvor farlig er denne rakettoppskytningen i forhold til den regionale stabiliteten, Miraglia?

- Jeg vil ikke si at dette er en umiddelbar trussel mot den regionale stabiliteten. India har ganske solide rutiner når det gjelder deres atomvåpenarsenal. De har en atompolitikk som sier at de ikke skal være først med å bruke atomvåpen, svarer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ifs

- Ingen atomnedrustning
- Men det er et symbol på at atomnedrustning er lite aktuelt i India. Denne oppskytningen øker ikke risikoen for en atomkrig, men dette er ingen god nyhet for atomnedrustning i verden.

Selv om India viser muskler og forsøker å tette igjen maktgapet til Kina, så er fortsatt Kinas atomkapasitet suveren i forhold til India.

Miraglia anslår at India har mellom 90 og 120 atomvåpen, mens Kina har anslagsvis over 200 kjernevåpen.

Frykter et nytt kappløp
Indias erkefiende Pakistan har anslagsvis 20 eller 30 flere atomvåpen enn India.

- Vi vet at det er et atomkappløp mellom India og Pakistan. Og spørsmålet nå er om dette er starten på et nytt atomkappløp mellom India og Kina. Dette er noe vi skal forske på, sier han.

Kilder: BBC, The New York Times, Sky News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.