- Kan vel ikke vente beklagelse fra Oslo-folk

Trond Mohn og sønnen Fredrik gir 70 millioner kroner til Haukeland.

Trond Mohn og sønnen Fredrik gir 70 millioner kroner til Haukeland. Foto: ARNE RISTESUND (BERGENSAVISEN)

Strid om sykehus-gaver

13.08.12 09:52

I mai ble det kjent at en anonym produsent av medisinske skanneapparater hadde engasjert advokatfirmaet Steenstrup Stordrange for å snuse på forholdet mellom Siemens og milliardærbergenser Trond Mohn.

Mohn har den senere tid gitt flere CT- og MR-skannere til norske sykehus, mange av merket Siemens.

Frekke som f...
Det var dette forholdet advokatene var satt til å se nærmere på. Det ble hevdet at gavene - og det fremtidige vedlikeholdet av dem - kunne være i strid med loven om offentlige anskaffelser.

Helse Vest var blant dem som måtte svare for seg i forbindelse med at Haukeland sykehus fikk to slike skannere i gave av Mohn.

Han raste i media den gang. Og han er ikke særlig mindre oppskjørtet nå.

- Oslo-folk, frekke som f...! Man kan vel ikke forvente beklagelse fra dem, akkurat, sier Mohn til BA.no, tre måneder etter.

Diffuse kontakter
Finansmannen gikk i mai ut i Dagbladet og advarte mot å opprette injuriesøksmål på grunnlag av det han mente var diffuse kontakter.

Kommunikasjonsrådgiver Siri Fjælberg i Helse Vest forteller til BA at de regionale helseforetakene gikk sammen om et svarbrev til engasjerte advokat.

- Der står det at hvordan maskinene finansieres ikke inngår i regelverket. Det er bare drift og vedlikehold av maskinene som går ut på anbud, refererer hun.

- Etter at Helse Bergen svarte greit på brevet, så ble det ikke noe mer med saken, bekrefter Mohn.

Ingen regelbrudd
BA har fått tilgang på brevet, datert 18. juni. Der står blant annet følgende:

«Helse Vest RHF v/Helse Bergen har mottatt medisinskteknisk utstyr i gave fra Trond Mohn til en betydelig verdi. Mohns anskaffelse ble gjennomført som direkte kjøp, slik at anbudskonkurranse ikke har vært avholdt. Maskinene ble mottatt som naturalgave, slik at det heller ikke av helseforetakets side ble avholdt anbudskonkurranse i forbindelse med mottaket. Maskinene var rene gaveytelser, gitt uten noen form for betingelser eller gjenytelser fra helseforetaket. Anskaffelsesregelverket regulerer som kjent bare gjensidig bebyrdende kontrakter. Det foreligger altså ikke brudd på anskaffelsesregelverket.»

Betent tema
- Gavene fra Mohn er alltid uproblematiske i den forstand at det alltid er sykehusets prioriteringer som styrer hva pengene skal gå til, sa sykehusdirektør Stener Kvinnsland til NRK da Haukeland mottok sin julegave i fjor.

Den gavmilde milliardæren har ikke glemt anklagene og har tydelig lite til overs for deres bakmenn. Til BAs journalist avslutter han telefonsamtalen på følgende vis:

– Det er vel hva en kan vente av Oslo-folk. Vær glad du er i Bergen og ikke der borte. Ha det bra

Les flere saker på BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.