RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan vente i flere år på operasjon

BETALTE SELV: Da Knut Marius Lyngvær (30) fikk vite at det kunne gå år før operasjon, betalte han for ryggoperasjon på privat sykehus.
BETALTE SELV: Da Knut Marius Lyngvær (30) fikk vite at det kunne gå år før operasjon, betalte han for ryggoperasjon på privat sykehus. Foto: Privat (Nettavisen)
Oslo universitetssykehuset erkjenner at pasienter kan vente i flere år på operasjon.

- Disse pasientene har nærmest i praksis intet tilbud hos oss og kan bli stående å vente i årevis. Vi har ikke lov til å avvise dem så de får et juridisk riktig brev om at de står på venteliste, men ikke beskjed om at det kan bli flere år å vente, sier seksjonsoverlege Ellen Kathrine Aksnes ved Ryggseksjonen, Ortopedisk Avdeling på Oslo Universitetssykehus.

Fredag fortalte Nettavisen om Knut Marius Lyngvær som fikk beskjed om at det kunne ta flere år for ham å bli ryggoperert. Lyngvær lånte 130.000 kroner i banken for å operere ryggen og komme tilbake i jobb. Volvat medisinske senter sier at de opererer 40 personer hvert år som trenger operasjon for å bli friske, men som ikke er syke nok til å bli operert ved et offentligsykehus.

Seksjonsoverlege Ellen Kathrine Aksnes ved Ryggseksjonen, Ortopedisk Avdeling på Oslo Universitetssykehus sier at personer som ikke kvalifiserer til «rett til helsehjelp» etter Pasientrettighetsloven må vente i årevis på behandling, og kapasiteten til å behandle denne gruppen blir mindre og mindre.

Lyngvær er blant de med ryggskader som ikke oppfyller kriteriene gitt nedenfor. 

Rettighetspasientene
Hvis man derimot oppfyller kravene til «rett til fri helsehjelp» er historien en annen.

- Hvis pasienten er i kategori «rett til helsehjelp» er sykehuset ansvarlig for behandlingen av pasienten innen en fastsatt frist. Hvis vi ikke kan oppfylle denne fristen kan pasienten kreve at han behandles innen fristen og sykehuset må finne behandlingssted og betale for det, sier Aksnes.

For å bli såkalt «rettighetspasient» må sykehuset ut fra henvisning fra legen vurdere om:

  1. Har pasienten har betydelige plager som betydelig redusert livskvalitet eller redusert livslengde, eller vesentlig prognosetap?
  2. Er det sannsynlig at vår behandling hjelper?
  3. Står utgiftene i forhold til bedring av livskvalitet?


De andre
- Svakheten er at vi er avhengig av opplysningene fra henvisende lege. Ressursmangel gjør at det ikke er mulig å sjekke kunnskapsnivået til fastlegene og henvisningene varierer veldig i kvalitet. Så pasienter kan havne i feil kategori, sier hun. 

Pasienter uten rett til behandlingsfrist skyves bakerst i køen, og Aksnes sier at kapasiteten til å hjelpe disse pasientene blir mindre og mindre.

- Vi får stadig flere henvisninger, spesielt innen ryggproblematikk, fordi vi kan hjelpe flere. Kompetansen er der, men operasjonsstuer, overvåking, sengeplasser og andre ressurser er ikke tilgjengelig. Flere og flere andre sykehus mangler kompetanse på rygg og sender pasienter i større grad til oss. De sender ingen ressurser, men vrir sin drift over på noe mer lønnsomt, sier Aksnes og konkluderer:

- Enden på visa er et utilstrekkelig tilbud.

En byrde å være god
Aksnes sier at en løsning er å flytte pasienter til andre sykehus, men legger til at hun som fagansvarlig vet at det ikke alltid er like heldig.

På grunn av fritt sykehusvalg er det også slik at pasienter kan velge hvor de vil bli operert.

- Paradoksalt nok så er det slik at hvis vi gjør en god jobb og blir attraktive for pasientene så kan det bli en byrde for sykehuset. Vi får ikke flere ressurser, men lengre ventetider og flere fortvilte pasienter å forholde oss til. Vi må i tillegg betale behandlingen til de pasienten vi ikke kan hjelpe innen fristen andre steder, sier hun.


Nettavisen setter fokus på sykehuskøene. Går du sykemeldt og venter på behandling? Da ønsker vi komme i kontakt med deg. Send oss mail her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere