RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kanskje vi skal la kvinner få kjøre bil?

Foto: FAHAD SHADEED (Reuters)
Sist oppdatert:
Prins lufter muligheten for lovendringer. Hittil har oljenasjonen sluppet unna store opprør.

Saudi-Arabia har så langt sluppet unna de store opptøyene som har rammet flere land i den arabiske verden de første månedene av 2011.

Men nå har nærmere 17.000 mennesker sluttet seg til en Facebook-gruppe som oppfordrer til demonstrasjoner etter fredagsbønnen 11. mars, melder Reuters.

Krever stemmerett
Saudi-Arabia forsøkte i forrige måned å kvele opptøyer ved å utbetale kjempesummer til befolkningen. Og nå lufter en saudiarabisk prins muligheten for å lette på de strenge restriksjonene for kvinner.

Kvinner i Saudi-Arabia har ingen stemmerett i lokalvalgene, de har ingen rett til å anskaffe seg førerkort og må tildekke seg med skaut når de ferdes ute blant folk.

Aktivister i Saudi-Arabia krever via sosiale medier at kong Abdullah innfører politiske reformer i det absolutte monarkiet som ikke har noen form for maktdeling. Ett av kravene er at det innføres stemmerett for kvinner i lokalvalgene, som trolig vil finne sted senere i år.

Vil gi kvinner lov til å kjøre bil
Prins Alwaleed bin Talal som er nevøen til kong Abdullah, har denne uken tatt til orde for å lette på restriksjonene for kvinner.

Han mener Saudi-Arabia kan sende hjem rundt 750.000 gjestearbeidende sjåfører dersom kvinner får lov til å kjøre bil selv.

- Mange saudiarabiske kvinner ønsker å kjøre i sin bil i henhold til de strenge reglene og bære skaut. Men da trenger de en sjåfør, og det er en ekstra byrde for husholdningen, sa prins Alwaleed bin Talal onsdag, melder Reuters.

- Det saudiarabiske samfunnet ønsker seg færre gjestearbeidere, så hvorfor denne nølingen med å la kvinner kjøre bil? Jeg ønsker svar, sa han.

Saudiarabiske kvinner er gjenstand for et formynderskapssystem hvor de trenger tillatelse fra en mannlig verge - enten en far, bror eller ektemann - for å reise og i noen tilfeller jobbe.

Et religiøst moralpoliti patruljerer gatene og sørger for at de strenge kvinnelovene blir overholdt.

- Hvorfor rammes de ikke av opprør?
Opptøyene i den arabiske verden har spredt seg som dominobrikker fra land til land de to siste månedene. Jordan, Bahrain og Jemen har opplevd massive demonstrasjoner. I Tunisia og Egypt har statslederne blitt tvunget til å gå av, mens i Libya hersker det borgerkrig etter at folket gjorde opprør mot regimet.

FAFO-forsker Kjetil Selvik trekker fram noen faktorer som kan være årsaken til at Saudi-Arabia hittil har blitt fritatt for de store opptøyene.

- I Saudi-Arabia er det en minoritet som utsettes for veldig sterkt ideologisk propaganda. Det gjør at utgangspunktet er helt forskjellig. Det største hovedskillet er at det er en klar minoritet med sjiamuslimer i Saudi-Arabia som ser ut til å mobilisere. Det gjør at man får et seterisk preg. Det var også det i Bahrain, men forskjellen var at sjiamuslimene i Bahrain var i flertall, selv om de var politisk underprioritert, sier Selvik til Nettavisen.

Saudi-Arabia har fulgt situasjonen i Bahrain med argusøyne, hvor anslagsvis 70 prosent av den muslimske befolkningen utgjør sjiamuslimer, i frykt for at det sjiamuslimske opprøret skal spre seg videre til den rike oljenasjonen.

- Kjøper politisk støtte
- Den andre store forskjellen er at Saudi-Arabia er en av de største oljenasjonene i verden, og oljen har preget samfunnsstrukturene og muligheten til å vinne fram i et opprør.

- Olje har vært brukt for å favorisere lokalbefolkningen og til å kjøpe politisk støtte. Utfallet er at saudiarabiske statsborgere er en privilegert klasse, særlig i forhold til gjestearbeiderne som bidrar sterkt til den saudiarabiske økonomien. Det å være en privilegert klasse er vanligvis ikke et godt utgangspunkt for å starte en revolusjon, sier han.

Men Saudi-Arabia har fått massiv internasjonal kritikk for å bedrive undertrykking av sitt eget folk. Amnesty International har flere ganger fordømt landet for bruk av tortur, dødsstraff som halshogging og omfattende kvinneundertrykking.

Flere likhetstrekk
Selvik mener Saudi-Arabia har mange likhetstrekk med andre arabiske nasjoner som har vært rammet av opprør i 2011.

- Mange av de politiske problemene som har vært grunnlaget for opprørene i den arabiske verden, er minst like tilstedeværende i Saudi-Arabia som i resten av den arabiske verden, ikke minst når det gjelder mangel på demokratisk retning, lederne er langt oppi årene og man har ikke noe skikkelig valg eller maktfordeling, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere