*Nettavisen* Nyheter.

- Kapteinen på ulykkeskipet er arrestert

Foto: REUTERS/STRINGER/SCANPIX

41 personer fortsatt savnet - norsk passasjer i god behold.

14.01.12 22:21

Kapteinen på ulykkesskipet Costa Concordia som gikk på grunn utenfor vestkysten av Italia fredag kveld skal være arrestert, melder CNN.

Han skal ha blitt pågrepet lørdag kveld og skal være siktet for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet.

Kaptein Francesco Schettino fortalte tidligere i dag at skjæret som skipet kolliderte med ikke fantes på kartet, og at ulykken derfor var uunngåelig.

- Vi gikk i normal fart da vi plutselig kolliderte med en rekke store steiner på skjæret, som ikke fantes på kartet. Vi befant oss 300 meter fra steinene og skjæret skulle ikke vært der. Jeg og mannskapet var de siste til å forlate skipet. Jeg vil også legge til at avgjørelsen om å dirigere skipet mot øya Giglio ble enstemmig vedtatt av ledelsen på skipet, poengterte Schettino, overfor den italienske avisen Repubblica.

Nyhetsbyrået ANSA meldte lørdag kveld at Italias påtalemakt har beordret pågripelse av kapteinen som altså nå skal være arrestert, ifølge CNN.

Sendte ikke ut nødmelding
Myndighetene lurte på hvorfor det ikke ble sendt noen nødmelding fra skipet da ulykken fant sted.

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke ekskludere at skipet fikk et teknisk problem og derfor kjørte nærmere kysten for å redde passasjerene, besetningen og skipet. Men det ble aldri sendt ut noen nødmelding. Vi fikk kontakt med skipet da evakueringen allerede var i gang, sier offiser Emilio Del Santo i Livornos kystvakt til CNN.

Norsk kvinne om bord
Ifølge UDs pressevakt, Frode Andersen, var en 51 år gammel norsk kvinne om bord på skipet.

- Hun er evakuert og blir nå tatt hånd om av italienske myndigheter og forsikringsselskapet. Vi har ikke fått meldinger eller indikasjoner som tilsier at det er grunn til å tro at det har vært flere nordmenn om bord. Likevel utelukker vi ikke at det kan ha vært flere nordmenn på skipet, sier han til Nettavisen.

Kvinnen skal ha oppholdt seg i restauranten og var midt i middagen da skipet gikk på skjæret.

- Det var veldig dramatisk. Det er det verste jeg har opplevd. Det føltes virkelig som det stod mellom liv og død, forteller kvinnen til Dagbladet.

- Kapteinen prøvde å roe oss ned og sa de bare hadde litt tekniske problemer, men vi skjønte at noe var ordentlig galt, forteller hun.

Kvinnen forteller at hun ble beroliget da hun så at skipet lå nære land.

- Det var kaldt og mørkt, men jeg tenkte at i verste fall kan jeg hoppe over bord og svømme i land, sier hun.

Da Nettavisen var i kontakt med UD lørdag kveld, hadde de ikke fått inn noen nye meldinger som skulle tyde på at det var flere nordmenn om bord på skipet.

Minst 40 fortsatt savnet
Minst tre mennesker er bekreftet omkommet i ulykken. 40 skal også være skadd, to av dem alvorlig.

Ifølge Giuseppe Linardi, som er guvernør i Grosseto-provinsen, forsøker myndighetene nå å finne 41 personer.

– Vi fortsetter å undersøke. Det er et temmelig tidkrevende arbeid som kommer til å fortsette utover natten. Av de 4.232 menneskene som var om bord, er 4.191 hittil funnet, sier han.

Cruiseskipet gikk på en sandbanke utenfor Italias vestkyst fredag kveld. Etter grunnstøtingen fikk skipet en slagside på 20 grader og begynte å ta inn vann, og flere timer senere kantret båten.

ER DU PÅ STEDET ELLER HAR INFORMASJON OM ULYKKEN? KONTAKT NETTAVISENS JOURNALIST: VAKTSJEF@NETTAVISEN.NO

Passasjerene hørte et kraftig brak og ble først fortalt at skipet måtte stanse på grunn av tekniske problemer. Siden ble de bedt om å ta på seg livbelter og gå i livbåtene. Noen av dem fikk panikk og hoppet i havet, melder nyhetsbyrået ANSA. En av dem som døde, var en 70 år gammel mann som fikk hjertestans da han hoppet ned i det kalde vannet.

- Det var som en scene fra Titanic, sa en passasjer, Maria Parmegiani.

Søker etter savnede
Italienske medier meldte først at minst åtte personer hadde mistet livet. Men kystvakten sa lørdag morgen ifølge Reuters at tre personer var bekreftet omkommet. Samtidig leter redningsmannskaper fremdeles etter savnede om bord på skipet og i vannet.

Italienske tjenestemenn opplyser ifølge Ekstrabladet.dk at 50 personer er skadd. Aftonbladet.se skriver at fem svensker var om bord i skipet.

- To av dem har gjort seg til kjenne gjennom media, opplyser UDs pressevakt i Sverige, André Mkandawire, til Aftonbladet.

De resterende tre svenskene som var om bord, skal ha også blitt funnet i god behold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Omfattende redningsaksjon
En stor redningsaksjon ble satt i gang av kystvakten etter grunnstøtingen, og de fleste av passasjerene ble snart evakuert og fraktet til øya Giglio, som ligger nær ulykkesstedet.

Folk som endte i sjøen, ble plukket opp av kystvaktens livbåter mens helikoptre med søkelys hjalp til med søkingen i nattemørket.

Natt til lørdag befant rundt 200 personer seg ennå om bord på skipet, og borgermesteren på Giglio frykter at flere kan ha omkommet siden det var vanskelig å evakuere de siste fra skipet.

Panikk og kaos
Passasjerer forteller om panikk og dårlig organisering da skipet gikk på grunn.

- Det ble kullsvart, og så utbrøt det fullstendig panikk, sier svenske Aftonbladets medarbeider Ingalill Mosander, som befant seg om bord.

Hun og ektemannen Jan satt og så på en trylleforestilling da de plutselig merket at båten begynte å krenge, før det rykket kraftig til.

- For mange var det veldig dramatisk. Det var mange barn om bord, og de var livredde, sier Jan Mosander til det svenske nyhetsbyrået TT.

Aftonbladets medarbeider sier at passasjerene ikke fikk noen offisiell forklaring på hva som hadde skjedd, og at alt var svært dårlig organisert om bord etter grunnstøtingen.

En annen passasjer fortalte at de spiste middag da lyset gikk og de plutselig hørte et stort brak. Alt bestikket falt på gulvet.

Må innkvartere tusener
Borgermesteren på den lille øya Giglio måtte jobbe overtid for å finne tak over hodet for tusener av mennesker, inkludert gravide kvinner og barn.

- Det er full krise her, vi prøver å finne plasser til dem overalt der det er mulig: i barnehager, skoler, hoteller, ethvert sted med tak, sier Sergio Ortelli. Noen er også blitt innkvartert i kirken.

Det nesten 300 meter lange Costa Concordia startet middelhavscruiset i den italienske havna Savona og besøkte fredag Civitavecchia. Det skulle videre blant annet til Palermo, Palma, Barcelona og Marseille.

Skipet har kapasitet for 3.780 passasjerer og et mannskap på rundt 1.000. Blant passasjerene var det rundt 1.000 italienere, 500 tyskere, 150 franskmenn og også noen svensker. Også fire dansker ble evakuert og er i god behold, opplyser det danske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Ritzau.

Se videoer av skipet:

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.