*Nettavisen* Nyheter.

- Karzai vil akseptere nederlag

Foto: Rafiq Maqbool (AP)

Den afghanske presidenten vil trolig akseptere valgnederlaget og må ta følgende av dette.

20.10.09 13:09

Amerikanske tjenestemenn forventer at den afghanske presidenten Hamid Karzai vil innse at han ikke klarte å kapre de nødvendige 50 prosentene av stemmene, og dermed akseptere et nyvalg eller et regjeringssamarbeid med rivalen, opplyser en sentral kilde til nyhetsbyrået AP.

Bakgrunnen er at det er avdekket omfattende valgfusk under presidentvalget i august. Nå må den sittende presidenten belage seg på enten en ny valgrunde eller inngå et regjeringssamarbeid med hovedmotstander Abdullah Abdullah.

Det er ennå uklart hvilken av disse to valgmulighetene Karzai vil lande på når han senere tirsdag kunngjør sin beslutning.

Tror på samlingsregjering
En ny valgrunde kan by på store utfordringer i forhold til sikkerhet og store kostnader. I tillegg er vinteren i anmarsj, noe som gjør avviklingen vanskelig.

Det er USAs utenriksminister Hillary Clinton som opplyste at Karzai vil kunngjøre sin beslutning i løpet av tirsdag.

- Jeg kommer å la ham til å gjøre dette, og jeg er oppmuntret over hvilken retning dette beveger seg mot, sa Clinton under en pressekonferanse mandag. Clinton nekter derimot å kommentere om Karzai vil akseptere funnene av valgfusk.

- Alt tyder på at Obama-administrasjonen ønsker seg en samlingsregjering fremfor et nytt valg, sier Zalmay Khalilzad, som er USAs tidligere ambassadør til Kabul, til ABC News.

- Jeg tror det mest sannsynlige utfallet vil være en samlingsregjering, sier Khalilzad.

Men Khalilzad påpeker at en eventuell samlingsregjering vil være preget av intern uro.

Ugyldige stemmer
Valgresultater i forrige måned viste at Karzai hadde fått 55 prosent av stemmene. Men den uavhengige afghanske valgkommisjonen IEC opplyste mandag at de hadde avdekket omfattende juks under valget.

Kommisjonen har slått fast at 1,3 millioner av stemmene til Karzai er ugyldige. IEC skal offentliggjøre de endelige resultatene tirsdag.

Karzai har tidligere nektet å gjennomføre en ny valgrunde og har insistert på at han er valgets vinner.

Ifølge afghansk lov må kandidaten få over halvparten av stemmene for å bli valgt som president. Hvis dette ikke skjer, skal det ifølge loven gjennomføres et nyvalg.

I USA pågår det nå en debatt om landet skal sende ytterligere 40.000 soldater til det krigsherjede landet.

Men Washington har tydeliggjort at de ikke vil ta noen endelig avgjørelse på styrkeopptrapping før den politiske krisen i Afghanistan er løst.

Men USAs forsvarsminister Robert Gates mener amerikanerne ikke kan vente med å ta denne beslutningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.