*Nettavisen* Nyheter.

- Kast råttent høy mot statsministerboligen

Foto: Morten Karlsen (Mediehuset Nettavisen)/Frp

Frp i harnisk over at bøndene nå lager brødkrise og rammer folk flest.

15.05.12 07:38

Bønder over hele landet har mandag aksjonert mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Nå trapper de opp aksjonen, og mandag morgen klokken 07 starter de «Aksjon brødstopp» - som innebærer en boikott av alle slags brødvarer.

- Det blir blokade av matmelanlegg, slik at man ikke får kjørt ut mel, sier leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørne, til Nettavisen.

I tillegg oppfordrer bondelaget til brødhamstring.

- Rammer barn som vil ha brød til pølsa
Planen er å tømme butikkene for brød og pølsebrød til 17. mai, noe som vil ramme de fleste i Norge. Dette liker Fremskrittspartiet dårlig.

- Jeg reagerer på måten man gjør ting på. Man rammer en uskyldig tredjepart i det man gjør, sier Frps landbrukspolitiske talsmann, Torgeir Trældal, til Nettavisen.

Også dagens aksjoner, som har gått ut på å helle melk i gatene, sette stinkende siloballer og en ku utenfor rådhus, «kidnapping» av flere ordførere og traktorparkering for å ta parkeringsplasser, har rammet en tredjepart.

- De burde heller agere mot dem de skal agere mot, og det er regjeringen. I stedet for å hive råttent høy mot rådhusene burde de hive råttent høy mot statsministerboligen og boligen til Brekk. For kommunene har jo ikke noe å gjøre med landbruksoppgjørene å gjøre, sier Trældal.

Søndag ble også flere gjennomfartsveier i Rogaland, Telemark og Gudbrandsdalen sperret av traktorer.

Trældal mener bøndene heller burde stengt veiene i regjeringskvartalet, ved statsministerboligen eller ved Slottet slik at regjeringen for eksempel ikke kom inn til statsråd på fredag.

- Men at de rammer de som er helt uskyldige her, og barn som vil har brød til pølsa 17. mai, det synes jeg ikke noe om, sier han bestemt.

- Nå må Brekk ta grep - i morgen!
Trældal ber nå landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) rydde opp umiddelbart.

- Det jeg kommer til å gjøre i morgen er å be Brekk komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan situasjonen er og hva han har tenkt å gjøre, sier han til Nettavisen.

- Jeg tar det som en selvfølge at Brekk rydder opp i morgen om man har aksjonister som boikotter en lovlig vare som mel og brød. Han må ta grep, sier Trældal.

Han presiserer at bøndene er betalt av staten for at vi til enhver tid har de varene vi trenger. Om Brekk godtar blokadene og ikke vil gripe inn overfor aksjonistene, mener han ministeren må legge til rette for or import av matvarene som blir boikottet.

- Da får man frata dem jobben, så får vi heller importere det vi trenger. Jobben til matministeren er å påse at folk har mat. Det her er et problem som regjeringen har klart å rote seg inn i, så da får de rydde opp og komme seg ut av den hengemyra de har kommet seg inn i, sier Trældal.

Bondelaget: - Klart det er en utfordring
Lederen av Norges Bondelag, Nils T. Bjørne, kaller brødaksjonen for en «snill aksjon».

- Men dere vil jo ramme mange i Norge om det blir tomt for brød?

- Det er klart det er en utfordring. Jeg tror ikke det blir tomt, men det er derfor vi sier det er lurt å handle litt nå, så mange har litt på lur, sier Bjørne til Nettavisen, og legger til:

- Vi vil gjøre folk obs på at det ikke er en selvfølge at det alltid er nok mat i butikken.

Hva synes du om aksjonene til bøndene? Skriv inn din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.