*Nettavisen* Nyheter.

- Kaster glans over seg selv

Foto: ANDREW KRAVCHENKO

Googles søkerstatistikk antyder en nedgang i interessen rundt fredsprisen.

10.12.13 21:31

(Nettavisen): Årets Nobels fredspris deles ut til Organisasjonen for forbud av kjemiske våpen (OPCW) i Oslo rådhus tirsdag ettermiddag.

Det er ingen tvil og at OPCW gjør et godt stykke arbeid med å nedruste kjemiske våpen, spesielt nå sist i Syria. Men prisen har ikke skapt like mye oppmerksomhet som tidligere prisvinnere, som blant annet EU og president Barack Obama.

- Søkerstatistikken fra Google viser at det har vært en nedadgående trend for Nobels fredspris siden 2006, med unntak av året Obama fikk prisen. I år er det en liten oppgang, men den er nok den samme man så da Wangari Muta Maathai vant. Man får økt søk fordi man ikke vet noe om vinneren, sier innovasjonssjef i Nettavisen, Pål Nisja.

- Generelt så viser trenden likevel nedgang, og Google spår også en nedgang neste år. Det hjalp ikke å gi prisen til EU, så for søkene sin skyld må vel en fredspris til Putin til, sier Nisja spøkefullt.

- Et lite «gjesp»?
Fredsaktivisten Fredrik S. Heffermehl har i en årrekke vært en ivrig kritiker av Nobelkomiteens arbeid.

- Er årets pris et lite «gjesp», Heffermehl?

- I mange år har det vært det motsatte av et gjesp. Det har vært nokså spektakulære vinnere. Problemet med slik fredsprisen har utviklet seg, er at prisen har gått bort fra å kaste glans over fredsforkjempere, slik det var tenkt, i stedet for å kaste glans over andre blir prisen brukt mer og mer til å kaste glans over seg selv, sier fredsaktivisten Fredrik S. Heffermehl til Nettavisen.

Heffermehl trekker fram både Obama og EU som de to mest spektakulære prisene de siste årene.

- Men samtidig er de blant de verste forhånelsene av Nobel som har forekommet. Og slik må det jo bli når Stortinget misbruker plassene i komiteen til egen fordel. I stedet for å innsette folk som er opptatt av Nobels fredsvisjon tar partiene plassene selv, sier Heffermehl.

- I skyggen av Mandela
For nøyaktig 20 år siden ble Mandela og daværende president i Sør-Afrika William de Klerk tildelt Nobels fredspris i Oslo.

Samme dag som OPCW hylles i Oslo rådhus, skal flere titalls stats- og regjeringssjefer hedre Nelson Mandelas minne under en markering i Johannesburg. Mandela døde torsdag kveld, 95 år gammel. Statsminister Erna Solberg og kronprins Haakon Magnus stiller på vegne av Norge.

- Var Mandela en verdig Nobels fredsprisvinner i 1993, Heffermehl?

- Jeg har vurdert alle nobelprisene i mine bøker. Men alle misforstår og tror jeg har vurdert vinnerne, men det jeg har vurdert er komiteens arbeid. Det komiteen skal gjøre er å forklare hvordan og hvorfor prisene bidrar til alminnelig og fullstendig nedrustning. Det er det de skal gjøre, og det har komiteen nesten aldri gjort. Men det hadde vært godt mulig å si at Mandelas arbeid og hans storslagne vilje til å legge hat og historikk bak seg, er nettopp en forbilledlig modell til den type holdninger som kan sørge for å realisere prisens idé om fullstendig nedrustning. Så hvis komiteen hadde formulert seg på den måten, så ville jeg vært veldig fornøyd, sier han.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Innfrir ikke
Heffermehl mener OPCW ikke innfrir kriteriene i Alfred Nobels testamente.

- Testamentet er ikke om kriterier, men om en idé - en fredsvisjon om hvordan man skulle få til nedrustning. Og da nytter det ikke med ett våpen her og en hærstyrke der. Hvis man skal få til nedrustning, som virkelig monner, og det mente den visjonære Nobel måtte skje gjennom en stor avtale hvor samtlige land blir enige om å avskaffe alle våpen, sier Heffermehl.

En rekke land har som kjent fortsatt kjemiske våpen i sin våpenbeholdning, deriblant USA og Russland.

- Nobelkomiteen gjør sitt beste for å hemmeligholde dette visjonære grepet fra Nobel for virkelig å endre verden, som er kjernen i nobelprisen. Og «menneskehetens største nytte» er felles mål for alle nobelprisene, sier han.

- Nobel sa at prisen skulle gå til fredsforkjempere, og beskrev klart hvem dette var. Nobelkomiteen ser bort fra Nobel, og deler ut en allmenn pris for «fred» som står helt for norske politikeres egen regning, sier Heffermehl.

Her kan du lese Nobelkomiteens begrunnelse for årets tildeling.

Fakta om Nobels testamente

* Den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobel døde i 1896 og etterlot seg et av historiens mest betydningsfulle testamenter.
* Testamentet bestemte at storparten av hans formue skulle brukes til å opprette et fond hvor den årlige avkastningen skal deles og fordeles blant prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen – til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».
* Mens de øvrige prisene skulle deles ut av svenske institusjoner, ble utdelingen av fredsprisen tildelt en komité på fem personer som skulle utpekes av det norske Stortinget.
* Enkelte av Nobels slektninger forsøkte uten hell å få testamentet erklært ugyldig. Etter at dette og andre juridiske problemer var ryddet av veien, ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900. De første nobelprisene ble utdelt i 1901. (©NTB)

Den Norske Nobelkomite 2012-2015

* Komiteens medlemmer velges av Stortinget for seks år med mulighet for gjenvalg. Hvert tredje år er henholdsvis to og tre medlemmer på valg.
* Plassene fordeles i henhold til Stortingets sammensetning. Nobelkomiteens medlemmer i dag er:

– Thorbjørn Jagland (født 1950). Komiteens leder. Medlem av komiteen fra 2009. Representerer Arbeiderpartiet.
– Kaci Kullmann Five (1951). Komiteens nestleder. Medlem av komiteen fra 2003. Representerer Høyre.
– Berit Reiss-Andersen (1954). Medlem av komiteen fra 2012. Representerer Arbeiderpartiet.
– Inger-Marie Ytterhorn (1941). Medlem av komiteen fra 2000. Representerer Fremskrittspartiet.
– Gunnar Stålsett (1935). Fast møtende varamedlem fra 2012. Representerer Senterpartiet.

* Stålsett møter for sykmeldte Ågot Valle (1945). Medlem av komiteen fra 2009, som representerer Sosialistisk Venstreparti.
* Komiteens sekretær er Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Han er ikke selv del av komiteen. Lundestad har hatt stillingen siden 1990. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.