*Nettavisen* Nyheter.

- Kastet båtflyktning til haiene

OVERFYLT: Båtene er i dårlig forfatning og har alt for mange mennesker om bord. I fjor tok 150.000 mennesker seg over Middelhavet i slike båter i søken etter et bedre liv i Europa. Foto: Ho (Scanpix)

Menneskesmugler arrestert, siktet for trafficking og drap.

En mann fra Guinea, mistenkt for å stå bak smuglingen av flere hundre personer fra Nord-Afrika til Italia, er arrestert. Han ble pågrepet etter at han og en båt med 110 flyktninger anløp Pozzallo på Sicilia natt til tirsdag denne uken, skriver business-standard.com.

Ifølge flere av de som kom med båten, hadde en av mennene om bord dødd etter å ha pustet inn avgasser fra drivstoff-kanner som hadde lekket under den hasardiøse overfarten.

Menneskesmugleren skal ha kastet liket av mannen til en hai, som hadde fulgt etter båten i flere dager. Ifølge vitnene ble mannens kropp revet i filler.

Det er ikke den eneste beretningen om forferdelige forhold på overfarten.

Kastet over bord
Italiensk politi har pågrepet 15 flyktninger som skal ha kastet 12 andre flyktninger over bord etter en krangel i en båt i Middelhavet.

- Ofrene var kristne, mens gjerningsmennene var muslimske, sier politiet i Palermo i en uttalelse torsdag.

De 15 pågrepne er siktet for religiøst motivert, overlagt drap, og fra Senegal, Mali og Elfenbenskysten. De tolv ofrene var fra Nigeria og Ghana, ifølge politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

KYSTVAKTEN: Den italienske kystvakten har så langt i år plukket opp over 30.000 mennesker i Middelhavet. Her fra en aksjon mot en overfylt båt i fjor høst. Foto: Ho (Scanpix)

Overlevende har fortalt «grusomme» historier om hvordan de «kjempet mot å bli druknet», heter det i politiets uttalelse. Båten der konflikten brøt ut, satte ut fra kysten av Libya tirsdag og hadde rundt 100 personer om bord.

Giovanni Abbate i Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) sier det ikke er første gang konflikter mellom desperate flyktninger som krysser Middelhavet har et dødelig utfall:

- Det kan oppstå ekstreme spenninger om bord, alt kan skje, sier Giovanni.

Rundt 10.000 flyktninger har blitt reddet i Middelhavet bare siden fredag, ifølge IOM, som kaller den pågående flyktningbølgen «ekstraordinær».

LES også: 31.500 båtflyktninger har krysset Middelhavet i år

Klikk på bildet for å forstørre.

RØDE KORS: En baby bæres i land etter å ha blitt reddet i Middelhavet. Fremdeles skal 400 være savnet etter at båten de var i kantret utenfor Libya tidligere denne uken. Foto: (Scanpix)

Flere drukner
Italiensk kystvakt har funnet 144 overlevende og ni døde etter denne ukens båt-tragedie utenfor Libyas kyst. Fremdeles er over 400 mennesker savnet etter velten, som tegner til å bli den hendelsen med størst tap av menneskeliv siden 360 mennesker druknet utenfor Lampedusa i 2013.

Så langt i år har rundt 500 mennesker druknet på veien over Middelhavet, noe som er langt høyere enn sammenlignet med fjoråret. Forskjellen fra da til nå, er at EU har overtatt arbeidet med å kontrollere Middelhavet med sitt Triton-prosjekt, etter at Italia endte sitt ett år lange Mare Nostrum.

LES mer her: EU tok over ansvaret – nå har dødstallet steget med 860 prosent

I tillegg er det stadig flere som forsøker å ta seg over Middelhavet, der mange av dem rømmer fra krig og undertrykking i land som Somalia, Libya, Syria og Etiopia.

Det fine været og den rolige sjøen er noe av årsaken til at flere forsøker ta seg over til Europa og det de håper er et bedre liv.

Klikk på bildet for å forstørre.

2013: For to år siden mistet 360 mennesker livet utenfor Lampedusa, da båten deres sank. 400 mennekser er nå savnet utenfor Libya. Foto: Nino Randazzo (Ap)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.