RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kidnapperen var en bra fyr

Foto: Cleveland Police Dept/Handout via Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Naboer skammer seg over at de ikke fattet mistanke.

Den 52 år gamle Ariel Castro er pågrepet i forbindelse med bortføringen av tre kvinner i Cleveland i Ohio. Kvinnene ble befridd mandag kveld etter angivelig å ha blitt holdt fanget i den mistenktes hus i et tiår.

Naboene i forstaden har aldri fattet mistanke til at Castro skal ha holdt tre kvinner fanget i sitt eget hjem.

Juan Perez (27) vokste opp to hus nedenfor Castros hus. Han har kjent Castro siden han var fem år gammel. 27-åringen sier alle i nabolaget hadde inntrykk av at Castro var en karismatisk og hyggelig person.

- Han var en fin fyr. Han pleide å komme bortom for å hilse på. Han lot barna sitte på firehjulingen hans opp og ned gaten. Han kunne spørre om jeg ville sitte på. Han framsto som en bra person mot barna som var her. Jeg tenkte aldri noe over det, sier Juan Perez til en amerikansk TV-kanal.

- Jeg skammer meg
Nå føler han skam over at ingen i nabolaget oppdaget det horrible som skal ha pågått i nabohuset.

- Jeg skammer meg over at verken jeg, nærmiljøet eller nabolaget oppdaget dette, sier han til ABC News.

- Han var en artig fyr. Foreldrene stolte på ham. Han var på talefot med foreldrene. Han var bare en vanlig fyr i gaten. Han tok på seg denne masken og utga seg for å være en bra fyr, sier Perez.

- Jeg er ikke den eneste i denne gaten som føler skam over at vi ikke merket noe, understreker Perez.

SKAMMER SEG: Nabo Juan Perez (27) skammer seg over at verken han eller andre naboer oppdaget det grusomme som foregikk i nabohuset.
SKAMMER SEG: Nabo Juan Perez (27) skammer seg over at verken han eller andre naboer oppdaget det grusomme som foregikk i nabohuset.

Jobbet som skolebussjåfør
Politiet mistenker Castro, som var skolebussjåfør fram til i fjor, for å ha holdt de tre kvinnene i fangenskap i sitt toetasjes hus, som han har eid siden 1992.

Det er ennå uklart hvor lenge Castro jobbet som bussjåfør for skoledistriktet, eller hva som er grunnen til at han sluttet i jobben i fjor.

Castro har ved to anledninger vært i politiets søkelys. Castro ble arrestert for husbråk i 1992, men saken ble senere henlagt. Castro ble også koblet inn i en barnevernssak da et barn ble funnet alene på en skolebuss. Politiet dro hjem til Castro, men ingen var hjemme på det daværende tidspunktet. Castro ble senere sjekket ut av barnevernssaken.

Politiet har også pågrepet Castros to brødre O’Neil (50) og Pedro (54) i forbindelse med kidnappingssaken. Politiet har i tillegg undersøkt andre eiendommer i tilknytning til etterforskningen.

De tre kvinnene Georgina DeJesus (23), Amanda Berry (27) og Michele Knight (32) ble funnet i live mandag kveld etter å ha vært savnet i et tiår. 27 år gamle Berry klarte å rømme fra huset ved 18-tiden lokal tid, mandag kveld. Hun fikk hjelp av en nabo til å bryte seg ut av hoveddøren. Naboen tok henne med seg hjem, hvor hun fikk varslet politiet.

Politiet rykket deretter ut til huset og fant DeJesus og Knight sammen med en seks år gammel jente. Politiet har tirsdag bekreftet på en pressekonferanse at seksåringen er trolig datteren til Amanda Berry. Ifølge ubekreftede meldinger skal Castro ha blitt observert flere ganger med seksåringen i nabolaget.

MISTENKT: Ariel Castro skal ha holdt tre kvinner fanget i dette huset i et tiår. Brødrene hans O'Neil og Pedro er også arrestert i forbindelse med saken.
MISTENKT: Ariel Castro skal ha holdt tre kvinner fanget i dette huset i et tiår. Brødrene hans O'Neil og Pedro er også arrestert i forbindelse med saken.

- Fødte fem babyer i huset
Den lokale TV-stasjonen NewsChannel5 siterer en politikilde som hevder det var flere graviditeter blant kvinnene som ble holdt fanget i skrekkhuset. Ifølge kilden hadde ett av ofrene to eller tre spontanaborter som følge av underernæring. En annen politikilde forteller til samme TV-kanal at det ble født minst fem babyer i huset. Det er uklart om dette tallet inkluderer seksåringen til Berry.

I startfasen var det flere meldinger om at det befant seg flere barn i huset, men politiet har så langt ikke kommentert påstandene eller frigjort informasjon som underbygger dette.

Channel 3 News har også sitert politikilder som hevder det var opp mot fem graviditeter blant kvinnene. Flere politikilder forteller TV-kanalen at brødrene tvang kvinnene til å ha sex.

Kildene opplyser at kidnapperne slo kvinnene mens de var gravide, og at det resulterte i at ingen av de fem babyene overlevde. Påstanden er ikke bekreftet fra offisielt hold.

En annen nabo, Charles Ramsey, har flere ganger grillet sammen med Castro. Det var Ramsey som hjalp Berry med å rømme fra huset. Han fattet aldri noe mistanke til naboen.

- Han var ute i hagen sin og lekte med hundene, puslet med bilene og motorsyklene sine, og gikk inn i huset igjen, sa Ramsey til journalister mandag kveld.

GJENFORENT: Amanda Berry (til høyre) gjenforent med søsteren Beth etter ti år i fangenskap.
GJENFORENT: Amanda Berry (til høyre) gjenforent med søsteren Beth etter ti år i fangenskap.

Forsvant sporløst
Amanda Berry forsvant sporløst som 16-åring i 2003. Gina DeJesus forsvant som 14-åring året etter. Michelle Knight forsvant allerede i 2002. Da var hun 19 år gammel.

De tre kvinnene ble sendt til sykehus mandag kveld for å gjennomgå medisinske undersøkelser. Her fikk de også treffe familiemedlemmer de ikke har sett på et tiår. De tre lider av dehydrering og er til dels underernært. Tidlig tirsdag ble samtlige utskrevet fra sykehus.

Men for Berry var det en ekstra påkjenning å få vite at moren hennes, Louwana Miller, døde i 2006. Moen skal aldri ha gitt opp håpet om å finne datteren i live, sier en bekjent av familien.

- Hun døde bokstavelig talt av et sønderknust hjerte, sier den bekjente.

RØMTE: Amanda Berry fikk hjelp av en nabo til å bryte seg gjennom denne døren mandag kveld.
RØMTE: Amanda Berry fikk hjelp av en nabo til å bryte seg gjennom denne døren mandag kveld.

- Marerittet er over
Tirsdag formiddag, lokal tid, avholdt politimyndighetene i Cleveland en pressekonferanse. Flere av de tøffe politimennene var gråtkvalte da de møtte pressen.

- Marerittet er over. Disse tre unge, kvinnene har gitt oss den ultimate definisjonen på overlevelse og utholdenhet, sier FBI-agent Stephen Anthony under en pressekonferanse tirsdag.

Visepolitimester i Cleveland, Ed Tomba, hyllet Amanda Berry for motet hun utviste ved å rømme fra huset.

- Den ekte helten er Amanda. Det var hun som fikk saken til å rulles opp. Om det ikke var for henne, så hadde ingen av oss vært her i dag, sier Tomba på pressekonferansen.

- Lenket fast i taket
Det er fortsatt lite informasjon om hva som har pågått inni huset. Men lokale medier melder at kvinnene var ofte fastbundet, men fikk bevege seg fritt i huset ved noen anledninger. De skal også ha fått lufteturer i bakgården, men ble da utstyrt med parykker.

Ifølge lokale medier skal det være lenker som henger ned fra taket inni huset.

Castros sønn skrev en artikkel i en lokalavis om forsvinningen til Gina DeJesus i 2004. Han har uttalt til amerikanske medier at han er sjokkert over sakens utvikling.

- Jeg skrev om dette for ti år siden, og nå viser det seg at familien min er involvert. Jeg kan ikke uttrykke noe annet enn skam over familien min, sier sønnen.

- Det er et mareritt, legger han til.

- Hadde hengelås på dørene
En av Ariel Castros andre sønner, Anthony Castro (31), forteller i et intervju med Daily Mail at faren hadde satt opp hengelåser på dørene til loftet, kjelleren og garasjen, og at alle ble nektet adgang til disse stedene.

Anthony forteller til avisen at faren spurte ham for noen uker siden, om han trodde forsvinningen til Amanda Berry, som er ett av ofrene, noensinne ville bli oppklart.

- Om det er sant at han tok henne (Amanda Berry) til fange, og tvang henne til å ha sex med ham, og føde barnet hans, holde henne skjult og holde dem unna sollys, så har han virkelig frarøvet livene til disse jentene, sier sønnen.

- Han fortjener ikke lenger å ha sitt eget liv. Han fortjener å være bak lås og slå for resten av livet. Jeg er bare takknemlig for at de er i live, sier sønnen.

Den mistenkte Ariel Castro har også en datter som soner en 25 år lang fengselsdom. Hun ble dømt i 2008 for å ha forsøkt å drepe sin da elleve måneder gamle datter. Påtalemyndigheten hevdet datteren var sinnssyk i gjerningsøyeblikket, da hun forsøkte å kutte strupen på sin egen datter, skriver Daily News.

Kilder: ABC News, CNN, BBC, Daily Mail, USA Today.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere