RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

- Kinakål er grusomt!

Sist oppdatert:
Øyenbrynsstylisten viser frem sine skjulte kokketalenter.

ØVERLAND GÅRD, BÆRUM/ (Side2): Fred Hamelten er for mange kjent som kjendisenes øyenbrynsekspert. Til daglig jobber han i Jan Thomas salongen i Oslo, men Fred kan mer enn å nappe og style øyenbryn.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Elsker mat
Fred Hamelten er ikke redd for å bli skitten på fingrene og noe av det beste han vet er å reise ut av byen til det økologiske andelslandbruket Øverland som han og kjæresten Tina er deleier i.

- Jeg napper ikke bare øyenbryn, jeg napper urter også, ler øyenbrynsstylisten mens han plukker opp herlige smaksbomber fra det økologiske landbruket. Han har tatt med seg primus gassbrenner, stekepanne, skjærebrett og kniver til Øverland.

Side2 fikk være med når Fred Hamelten lagde sin favorittrett ute i naturen en varm og nydelig sommerdag i juli: Hjemmelaget emmerkornbrød med salmalaks og urter.

- Jeg vil si jeg spiser ganske så sunt. Når folk spør meg hva jeg lager for «å skeie ut» sier jeg at man ikke trenger noe usunt for å kose seg. Jeg koser meg med all mat jeg spiser, jeg elsker jo mat! forteller Fred.

Men det er særlig en ting denne mannen kan være for uten:

- Kinakål. Det smaker jo ingenting. Kinakål er grusomt! ler Fred mens han plukker med seg flere krydderurter til matlagingen senere.

Hjemmelagd brød
Kjæresten Tina Hamelten arbeider som klinisk ernæringsfysiolog og sier at hun er glad hun fant en mann som er så opptatt av mat:

- Det var jo Fred som introduserte meg til urter! Og nå kan jeg ikke tenke meg å lage mat uten å bruke de ulike krydderurtene og den smaken det gir, sier Tina til Side2.

En av de beste rettene Fred mener han kan tilby er hjemmelaget emmerkornbrød med stekt salmalaks og urter.

- Det er ingen som har sagt de ikke har likt dette brødet når jeg har servert gjester, forteller Fred stolt.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Så godt, så enkelt
Fred begynner med å blande sammen en herlig urteblanding bestående av marrokansk mynte, isop, salat- og luftløk, estragon og dill, alt nyplukket fra de små jordene. Urtene hakkes opp og blir deretter marinert sammen med olivenolje og presset sitron. Kokken finner frem salmalaks som han snitter opp i biter og legger i stekepanna.

Salmalaksen og urteblandingen skal Fred pakke inn i et hjemmelaget brød som han kaller for «Freds hjemmelagde nanbrød». Oppskriften har han kommet frem til selv og består av enda flere deilige urter, emmerkornmel, hampmel og olivenolje.

- Jeg bruker mye gressløk, estragon, oregano, basilikum, havsalt, gurkemeie og pepper i brøddeigen, forklarer Fred.

- Emmerkornmel smaker bedre, og hampmel er proteinrikt og har et høyt innhold av blant annet magnesium og fiber, forklarer Tina.

Gurkemeie mot kreft
Gurkemeie og pepper blir også puttet oppi brøddeigen. Paret forklarer at man fint kan bruke tørkede urter og krydder fra krydderglass hvis man ikke har de ferske krydderplantene lett tilgjengelig.

- Gurkemeie er noe folk burde bruke mer av siden det er kreftbekjempende, men det som ikke mange vet er at når du bruker gurkemeie sammen med pepper øker opptaket av krydderet i kroppen med nesten tusen ganger, tipser Tina.

Imponerende
Fred tenner deretter på primusen, heller olivenolje i stekepanna og legger oppi biter av salmalaks. Disse stekes lett på hver side før Fred legger de på et lokk som fungerer som serveringsbrett. Han heller litt mer olje i stekepanna, kjevler ut brøddeigen og legger oppi små «nanbrød» til steking. Fred snur på brødene et par ganger og etter 5-10 minutter er det klart for å legge opp til servering.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Resultatet blir nystekt emmerkornbrød med salmalaks toppet med en herlig blanding av friske urter, presset sitron og olivenolje.

Journalisten får smake på herligheten og allerede ved første bit kjenner jeg en smaksbombe av nye dimensjoner eksplodere i munnen. Jeg er ekstra imponert av brødet, det er helt klart ett av de beste jeg noensinne har smakt. Denne mannen kan helt klart mer enn å pynte på bustede øyenbryn!

4415

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere