RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kirkemedlemmer bør betale selv

Oslo (NTB): Tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av medlemmene selv på linje med andre frivillige organisasjoner i det sivile samfunnet, mener et mindretall i Tros- og livssynsutvalget.

Andreas Hompland og Tove Strand, som tilhører utvalgets mindretall, går i en kronikk i flere aviser mandag ut mot at staten skal betale for religiøse menigheter og livssynssamfunn.

- Vårt langsiktige mål må være å avvikle statens økonomiske støtte til Den norske kirke, mener de.

Dagens norske samfunn er kulturelt mangfoldig og har en sekulær karakter. Da kan det ikke være en statlig oppgave å sette religiøse menigheter og livssynssamfunn i en særstilling i forhold til andre frivillige sammenslutninger, mener mindretallet i utvalget.

- Ut fra prinsippet om en nøytral, beskyttende politikk tilrår vi at den særlige ordningen med økonomisk støtte fra stat og kommune til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn som sådanne, avvikles. Vi mener at tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av tilsluttede medlemmer på linje med andre frivillige organisasjoner i det sivile samfunnet, skriver Hompland og Stand.

Et alternativ som har vært drøftet i utvalget er at det kan innkreves en egen livssynsavgift fra alle skattytere sammen med skatt og trygdeavgift, slik ordningen er i Sverige. Skattytere som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn, kan få velge at det overføres et tilsvarende beløp til forskning eller godkjente humanitære formål. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere