RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kirken må rydde opp i sine rutiner

Foto: Olav Hasselknippe (Katolsk.no)
Barneombudet raser over at Den katolske kirken ikke har meldt ifra om overgrepene tidligere.

Onsdag kom sjokkmeldingen om at den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig for 20 år siden. Dette førte til at biskopen måtte fratre sin stilling i juli 2009.

I tillegg er det avdekket ytterligere tre overgrepssaker i Den katolske kirken i Norge.

- Barneombudet er opptatt av at alle barn har rett til beskyttelse mot vold og overgrep, og det er sterkt beklagelig dersom Den katolske kirken ikke rydder opp i slike saker på en ordentlig måte. Kirken har et like stort ansvar for å forhindre vold og overgrep mot barn som alle oss andre, sier fungerende nestleder hos Barneombudet Camilla Kayed, som uttaler seg på vegne av barneombud Reidar Hjermann, til Nettavisen.

Les også: Avhører offeret i morgen

Etterlyser mer åpenhet
Ledelsen i det katolske bispedømmet i Norge har kjent til overgrepene i et år. Likevel har de valgt å legge lokk på saken.

Barneombudet etterlyser mer åpenhet rundt overgrepssaker i lukkede trossamfunn.

- Vi er opptatt av at dette er en generell problemstilling i alle trossamfunn, og her bør Den katolske kirken rydde opp i sine rutiner, sier hun.

- Det må absolutt være en større gjennomsiktighet, og vi mener at kirken har ansvar for dette selv. Vi vet at barn i lukkede trossamfunn har vanskelig for å åpne seg og fortelle til omverden om hva som har skjedd. Dette gjelder ikke bare Den katolske kirken, men alle trossamfunn bør være åpne, sier hun.

Les også: - Franske prester anmeldt for overgrep i Norge
Les også: - Har visst om overgrepene i flere måneder

Overgrep i tillitsforhold
Den tidligere biskopen i Trondheim har tilstått at han begikk seksuelle overgrep mot en altergutt. Barneombudet mener det kan være spesielt vanskelig å varsle om overgrep når en utsettes for misbruk i et tillitsforhold.

- Jeg tror vi skal forstå alvoret av at når det pågår overgrep i slike tillitsforhold hvor barn og voksne har nære relasjoner, har barn vanskeligheter med å si fra. Det stiller ekstra høye krav til de voksne, sier Kayed.

Den katolske kirken sier de ikke meldte ifra om overgrepene til politiet av hensyn til offeret.

- Det er noen kloke mennesker som har sagt at overgrep skal snakkes i hjel og ikke ties i hjel, og det å tro at man kan skåne barn ved ikke å snakke om det eller ikke melde ifra videre, vil jeg anta er mer skadelig for barn enn at man rydder opp i det, sier Kayed.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere