RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kirken sidestiller overgrep med voksen-sex

Oslo (NTB): Den tidligere katolske presten Rudi Kessel mener at kirken sidestiller overgrep mot barn med andre brudd på sølibatet, som når en prest har sex med en voksen kvinne.

- I store katolske bispedømmer i utlandet hvor sølibatsloven med jevne mellomrom brytes, har man en kriseplan for å forhindre at det blir skandale. Den samme krisestrategien iverksettes om en prest har ligget med en kvinne, eller om en prest har forgrepet seg på et barn seksuelt. Refleksen er at dette er er brudd på sølibatsloven, sier Kessel til Klassekampen.

Kessel sluttet som prest for 26 år siden, og brøt etter hvert helt med den katolske kirken. I 25 år før det, viet han hele sitt liv til den katolske kirken, de siste 19 årene som katolsk prest flere steder i Norge.

- I praksis ja. Det gjelder mest i store bispedømmer med flere tusen prester, for der vil det nesten alltid være noen som driver med ting som er brudd på sølibatsloven. Hovedopptattheten er å bevare kirkens renommé. Det gjør man blant annet ved å flytte presten til et annet bispedømme, og da har de ikke forstått i sin blindhet at det er stor forskjell på at et en prest ligger med en kvinne, og at en prest forgriper seg på et barn, sier Kessel.

Til NRK torsdag sa Kessel at overgrepssaken i Trondheim bare er toppen av isfjellet og at det bare var et spørsmål om tid før dette kom fram i Norge. Han sa også at han kjenner til et konkret tilfelle av et overgrep fra mange år tilbake, og at han har hørt rykter om flere.

- Frivilligheten i en religiøs sammenheng er ofte illusorisk. Det skapes en lojalitet som er veldig sterk. Det er omtrent som en lojalitet mot Gud, og den er uendelig. Det med at offeret ikke ønsker offentlighet skal man være kritisk til. Det må respekteres, men det må ikke bli en sovepute, for det er en del av problemkomplekset, sier Kessel. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere