RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kirken skjulte barnemisbruk

Foto: Niall Carson (AP)
Sist oppdatert:
Ny rapport knuser kirken i Dublin, og sier den var mer opptatt av eget omdømme.

En ny rapport knuser den katolske kirken og myndighetene i Dublin, for måten de behandlet beskyldninger om seksuelt misbruk av barn, rettet mot 46 av kirkens menn.

Eget omdømme viktigst
Den 700 sider lange rapporten er resultatet av gjennomgangen av 70.000 registre fra bispedømmet, og viser at kriken var mer opptatt av å beskytte sitt eget omdømme, enn barna den hadde i sin omsorg, BBC.

- Rapporten er vanskelig og urovekkende lesing. Det er mange detaljerte saker om seksuelt misbruk, og rapporten viser hvordan både kirken og myndighetene mislyktes i å beskytte ofrene, sier Fachtna Murphy ved det irske politiet.

Ofre for misbruket sier rapporten, kalt «Report of the Commission of Investigation into the Catholic Archdiocese of Dublin», er kjærkommen.

Sendt fra sogn til sogn
Registrene som er gjennomgått i rapporten, spenner over mer enn tre tiår, og har avdekket en kultur der kirkeledere har holdt beskyldninger skjult, i stedet for å varsle myndighetene.

De som ble beskyldt for å ha misbrukt barn, ble sendt fra kirkesogn til sogn, der de kunne forgripe seg på nye barn, uten at noen grep inn. Det å hindre en skandale rundt Den katolske kirke var viktigere enn å hindre nye forbrytelser.

Ifølge rapporten unnlot fire erkebiskoper - John Charles McQuaid som døde i1973, Dermot Ryan som døde i 1984, Kevin McNamara som døde i1987 og pensjonerte kardinal Desmond Connell - å oversende informasjon om mulig overgrep til rette myndigheter.

Også myndigheter og politi får kritikk for å ha latt kirken drive utenfor loven, og ikke ta beskyldninger seriøst de ganger ofre for misbruk henvendte seg for hjelp.

Ny skandale
Også tidligere har Den katolske kirken fått kritikk. I rapporten «Commission to Inquire into Child Abuse in state-funded Roman Catholic Church-run institutions», som kom tidligere i år, er det beskrevet hvordan tusenvis av barn systematisk ble slått, misbrukt og psykisk mishandlet ved en rekke institusjoner som var ledet av den katolske kirken. Det hele beskrives som en epidemi.

Les: - Voldtekt og mishandling var som en «epidemi»

Mer enn 30.000 barn ble sendt til Irlands industrielle skoler, forbedringsanstalter og barnehjem ledet av den katolske kirken fra 1930 og fram til disse institusjonene ble stengt på 90-tallet,

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere