- Kjærligheten som har grodd frem forblir

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Flyet som fraktet bårene med de drepte norske soldatene landet på Gardemoen torsdag kveld.

02.07.10 08:31

Flyet landet på Gardemoen militære flyplass klokken 18.00. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde kom først ut av flyet.

Bårene med de falne soldatene Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Andre Bolle og Christian Lian ble først fraktet til Rygge flystasjon i et amerikansk transportfly, før de ble fraktet videre til Gardemoen i et norsk Hercules-fly. På vei til Gardemoen lå flyet lavt over Oslo, og Akershus festning.

Tilstede på båremottaket var blant annet kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg. Familie, forsvarsledelse og soldater fra de dreptes hjemmeavdeling var også på plass.

Bårene var svøpt i det norske flagg og ble ført inn i en hangar på Gardemoen. Her holdt Generalinspektør Håkon Bruun Hansen og feltprest Leif Tore Michelsen taler , før bønnesignal ble spilt av forsvarets trompetister. Bårene ble så bragt ut av hangaren fulgt av familie til ventende biler.

- Utrolige medmennesker
Bruun Hansen nevnte i sin tale unike personlighetstrekk ved samtlige av de falne soldatene.

- Trond Andre Bolle hadde personlig mot, fremragende lederskapsevner og kreative løsningsegenskaper. Han var et godt medmenneske som tok vare på alle rundt seg.

- Christian Lian var en rådgiver. Han var en instruktør, en mentor, en lagspiller og en enorm ressurs.

- Simon Tokle var utholdende og hadde en særdeles god evne til å ta vare på medmennesker. En idrettskar av rang, en livredder og en solid støttespiller som aldri klaget.

- Andreas Eldjarn var en usedvanlig blid mann og en likanes kar. En av de beste.

Drept av veibombe
Soldatene ble drept av en veibombe mens de var ute på oppdrag for den norske stabiliseringsstyrken 30 kilometer vest for den norske leiren i Meymaneh søndag ettermiddag.

Angrepet påførte de norske styrkene i Afghanistan sitt hittil største tap. Det er første gang at flere norske soldater i Isaf-styrken blir drept i ett og samme angrep.

Les også:- Visste at døden kunne bli utgangen

Forsvarsminister Grete Faremo dro selv til Mazar-e-Sharif i Afghanistan på onsdag for å følge bårene. Forsvarssjef Harald Sunde var også med.

- Vi har mistet noen av våre beste soldater, sa forsvarsministeren ifølge nrk.no da hun talte ved bårene i leiren Meymaneh.

Taliban ansvarlige
Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet på gruppen med norske soldater.

Forsvarssjefen sa på en pressekonferanse at det er flere enn Taliban som skaper problemer for Isaf-styrkene.

- Det er lett å kalle alt for Taliban, men det er mer sammensatt bilde, understreket Sunde.

Soldatene var ute på oppdrag og kjørte et pansret Iveco-kjøretøy da de ble rammet av en veibombe klokka 17.20. Av totalt sju kjøretøy i kolonnen detonerte veibomben på den bakerste bilen.

- Bomben hadde en trykkutløsermekanisme. Den kunne like gjerne ha rammet et esel eller en sivil bil. Den kunne ha rammet en av de andre bilene. De rammer helt tilfeldig, sier major Eystein Kvarving til nordlys.no


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: forsvaret,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag