RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bokhari

- Kjempetrist at idretten er rammet

Sist oppdatert:
Terrorangrepet kan ha svekket idrettens rolle som en tillitsmekanisme.

Åtte medlemmer av det srilankiske cricketlaget ble skadd under terrorangrepet i Lahore tirsdag.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle komme hjem i live, sier Mahela Jayawardene, som er lagkaptein for det srilankiske cricketlandslaget, skriver The Times.

Cricketlaget landet på flyplassen i Colombo i Sri Lanka onsdag. Flere av lagmedlemmene trenger medisinsk oppfølging, men ingen av dem er livstruende skadd. Seks politimenn og to sivile ble drept i angrepet i Lahore.

Berører alle nivåer i samfunnet
- Det at det er det srilankiske cricketlaget som ble angrepet, tror jeg ikke er så viktig. Det er jo det eneste laget som valgte å komme til Pakistan. Det at cricket er så viktig symbolsk i regionen gjør at man får mer oppmerksomhet - både lokalt og internasjonalt - slik at det skaper debatt om hvem som står bak. Cricket er en sport, en kultur, som berører alle nivåer i det pakistanske samfunnet, sier Laila Bokhari, terrorismeforsker ved Afghanistan og Pakistan-programmet på NUPI, til Nettavisen.

- Cricket har blitt brukt som en tillitsmekanisme mellom de to landene, som et folk til folk-samarbeid, og hvis selv det går i vasken, så er det lite igjen. Det er kjempetrist om en nå ser at man ikke lenger kan bruke idretten til forsoning, sier Bokhari.

Pakistanske myndigheter har i forkant av cricketturneringen garantert for sikkerheten til det srilankiske cricketlaget. Derfor kan motivet for terrorangrepet ha vært å svekke troverdigheten og omdømmet til den pakistanske regjeringen og det pakistanske sikkerhetsapparatet.

- Inntrykket blir at de absolutt ikke har kontroll, sier Bokhari.

Skylder på India
En pakistansk regjeringsminister har allerede rettet fingeren mot indiske etterretningstjenester, og hevder de sto bak angrepet som en hevnaksjon for Mumbai-angrepene i november.

Bokhari tviler på at indiske etterretningstjenester er involvert i angrepene i Lahore.

- Når man ser på hvordan aksjonen ble utført, så tror jeg det er andre grupperinger som står bak. Og da tenker man på Lashkar-e-Taiba eller lignende terrorismebevegelser fordi aksjonen bærer deres kjennetegn. Det er helt vanlig at det kommer en del rykter i etterkant av en slik handling, og det er ikke uvanlig at de to landene India og Pakistan skylder på hverandre og at det dukker opp konspirasjonsteorier, sier hun.

I tillegg er det en pensjonert etterretningsoffiser i den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som offentlig beskylder India. Han spekulerer på at angrepene ble utført av tamiltigre med hjelp av indisk etterretning - som hevnaksjon for Mumbai.

- Det er helt åpenbart at dette er verket til indisk etterretning, sier den pensjonerte generalen Hamid Gul.

Kan føre til økt spenning
Til tross for manglende bevis, så har slike beskyldninger fått sterkt fotfeste blant det pakistanske folket.

- Pakistanere kunne aldri ha gjort dette. De som sto bak var ikke muslimer, sier den pakistanske borgeren Shazia Sardar.

Mumbai-angrepene i november krevde over 170 menneskeliv, og indiske myndigheter var raskt ute med å hevde at terroristene kom fra nabolandet Pakistan. Dette resulterte i en spent situasjon mellom de to atommaktene Pakistan og India, og landenes militære ble satt på høy beredskap i kjølvannet av angrepet.

Tirsdagens angrep vil kunne styrke denne mistilliten ytterligere.

- Forholdet mellom India og Pakistan er allerede veldig kjørt etter Mumbai, og på den måten kan det bli ytterligere forverret - spesielt når man kommer med slike beskyldninger på så høyt nivå, sier Bokhari og henviser til anklagene fra den pakistanske shippingministeren.

Pakistanske myndigheter utlover en dusør på 900.000 kroner for terroristene bak angrepet i Lahore.

Kilder: The Times, BBC, CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere