*Nettavisen* Nyheter.

- Kjenner flere som ikke vil tilbake

Foto: Alexander Winger/Nettavisen

AUF-leder Eskil Pedersen holder fast ved at organisasjonen skal ta Utøya tilbake som leirsted, men respekterer de som aldri vil dra dit igjen.

03.10.11 21:25

UTØYA (Nettavisen): - Det er ikke alle som vil tilbake til Utøya. Jeg kjenner flere som ikke vil tilbake, sa AUF-leder Eskil Pedersen da han snakket med pressen under befaringen på Utøya mandag.

- Ikke vanskelig å forstå
- Det er ikke vanskelig å forstå de som ikke vil tilbake, og dette er valg vi skal respektere. Det skal selvsagt være mulig å være fullverdig medlem og aktiv i AUF uten å måtte dra til Utøya, sier Pedersen til Nettavisen.

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon har mange hensyn å ta når de skal innfri målsettingen om å gjenreise Utøya som leirsted og samtidig ta hensyn til at minnene fra 22. juli-massakren for mange gjør det utenkelig å dra tilbake.

Har fått inn 32 millioner kroner
Utøyafondet, som ble opprettet i kjølvannet av tragedien og som er øremerket Utøya som leirsted og minnested, er nå oppe i 32 millioner kroner i form av tilsagn og rede penger samlet.

Pengene skal ikke brukes til partipolitisk arbeid, men til å gjenreise Utøya, som AUF uttrykker det. Lederne i ungdomsorganisasjonen sier at de allerede neste år akter å arrangere ny sommerleir, men at øya også skal tilrettelegges som et minnested.

- Vi må finne balansen mellom det å lage et minnested og det å se framover, sier Eskil Pedersen.

Han sier det ikke er noe alternativ å gi opp Utøya som leirsted.

- Akkurat som Norge som nasjon må komme videre etter 22. juli, må også AUF videre. Vi skal minnes det som skjedde og de som gikk bort samtidig som vi går videre. Gjerningsmannen skal ikke få stoppe det politiske engasjementet, sier Pedersen.

- Skal bli et trygt og godt leirsted
- Utøya skal bli finere og bedre, og det skal bli et trygt og godt leirsted, sier Martin Henriksen, styreleder i Utøya AS.

Hva som konkret skal gjøres, kan AUF foreløpig ikke si så mye om, men det er klart at kafebygget - der mange av Utøya-ofrene ble drept - skal rives. Her er det ennå synlige spor - blant annet i form av kulehull i vegger og dører - fra det som skjedde 22. juli.

Det er i tillegg noen knuste vindusruter noen steder, men ellers er det få fysiske skader på bygningene på øya.

- Sporene etter 22. juli er få på Utøya, men det er mange spor i folks sinn. Skal Utøya være et sted å vende tilbake til, må vi også ta hensyn til dette, sa Martin Henriksen.

Henriksen sier Utøya fortsatt skal ha en nøktern standard og være et leirsted der mange skal bo i telt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

Skal ha minnesmerke
Det skal reises et eller flere minnesmerker, noe som vil skje i nær dialog med støttegruppa for 22. juli-ofrene. Det kan videre bli aktuelt å fjerne noe skog og kratt og sette opp gjerder for å sikre øya bedre på de bratteste stedene.

Bidragene til Utøyafondet har kommet både i form av store pengegaver og en rekke små bidrag. Mest kjent er LOs gave på 10 millioner kroner, Petter Stordalens gave på fem millioner kroner, Christian Ringes' gave på 2,5 millioner kroner og Fagforbundets gave på 2,5 millioner kroner. Men på Utøya mandag var både AUF-leder Eskil Pedersen, styreleder Martin Henriksen i Utøya AS og Jørgen Frydnes som leder for Utøyafondet mest opptatt av å snakke om de mange mindre bidragene.

1400 smågaver
I alt er det kommet inn over 1400 gaver på 1000 kroner eller indre.

- Det har vært rørende å se de mange bidragene fra barn og unge. Vi har blant annet tre jenter på ti år som har laget trylleshow og gitt inntektene til Utøyafondet. Vi har noen som har solgt muffins og noen som har holdt basar. Dette er bidrag fra hele landet, sier Frydnes til Nettavisen.

AUF-leder Eskil Pedersen, som selv var en av de som overlevde Utøya-massakren, har vært tilbake på øya i flere omganger. I helgen var han der med den siste gruppen av pårørende og overlevende.

73 dager
Det har gått 73 dager siden tragedien på øya. For de som selv var på Utøya denne dagen oppleves ikke det som lang tid, sier Pedersen. Han innrømmer at det har vært en krevende tid å stå som AUF-leder.

- Det har til tider vært tungt å ha det ansvaret som leder av AUF, sier Pedersen til Nettavisen.

Da han var der ute sammen med en gruppe på 120 med overlevende og etterlatte i helgen, var det igjen et besøk med mange blandede følelser.

- De som var der var glade for at de gjorde det, selv om det var tungt og vondt for mange, sier han.

Martin Henriksen, som var med på den forrige befaringsrunden, forteller også at det var en blanding av glede og sorg.

- Folk sa det var godt å være tilbake, og noen sa til meg at de hadde lyst til å gi hele Utøya en stor klem, sier Henriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.