RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjente igjen ektemannen

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Men tilstanden til kongressmedlem Gabrielle Giffords (40) er fortsatt kritisk.

Lørdag kveld norsk tid ble Giffords skutt i hodet fra nært hold da hun talte på et valgmøte utenfor et butikksenter i Tuscon i Arizona.

Seks personer ble drept i skytedramaet, flere ble skadd og Giffords er en av dem som nå kjemper for livet på sykehus.

Ifølge nettstedet Politico.com gjenkjente kongressmedlemmet mannen sin etter å ha blitt operert natt til søndag, før hun mistet bevisstheten igjen.

Dette forteller en kilde nær familien.

Hennes tilstand er fortsatt kritisk, men legene er optimistiske, skriver flere amerikanske medier søndag.

Flere av de andre skadde skal være fra Giffords stab.

Les egen sak: Seks drept - tolv skadet

- Var trolig ikke alene
En mann er pågrepet, mistenkt for skytingen.

Nå opplyser politiet i Pima County i Arizona at mannen trolig ikke var alene om skytingen.

- Det er omstendigheter som tyder på at han kom til stedet sammen med en annen person, sier etterforskningsleder Clarence Dupnik.

Den pågrepne mannen betegnes som ustabil, men ikke sinnsyk. Flere amerikanske medier skriver at gjerningsmannen er den 22 år gamle Jared Lee Loughner. Han ble pågrepet av flere vitner på stedet, før han rakk å flykte.

Et vitne har sagt han hørte opptil 20 skudd.

Politiet undersøker nå også en mistenkelig pakke som ble sendt til Giffords kontor i Tuscon rett før hun ble skutt, melder Fox News.

Vandaliserte kontoret
Giffords ble valgt som representant i Kongressen for Arizona i 2006. Demokraten har sittet i komiteen House Space and Aeronautics, House Science and Technology, samt Armed Services.

Ifølge MSNBC ble kontoret hennes vandalisert i mars i fjor, et par timer etter at den nye helsereformen ble stemt gjennom.

Giffords har også engasjert seg i kontroversielle saker som innvandringspolitikk, stamcelle-forskning og å høyne minstelønnen.

- Ikke overrasket
Den norske historikeren Ole Moen har USA som spesialfelt, og er professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo.

Han sier han er «sjokkert, men ikke overrasket» over skytingen.

- USA er er et samfunn der mye skytevåpen er i omløp, og det er klart at det i en land med 309 millioner innbyggere finnes noen gærninger, sier han til Nettavisen.

Han sier videre at han ikke har grunnlag for å uttale seg om hva motivasjonen bak denne hendelsen var, men at politiske attentater ikke er ukjent i USA.

- Flere presidenter har blitt drept, og gjort skutt mot. Kennedy for eksempel, og senest Ronald Reagan. Men jeg kan ikke huske at dette har skjedd mot kongressmedlemmer i moderne tid.

Les egen sak: - Sjokkert, men ikke overrasket

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere