*Nettavisen* Nyheter.

- Kjønn gjør ikke en biff god

Foto: (Crestock.com)

Biff-debatten fortsetter.

07.01.13 22:31

(SIDE2:) I spalten «Min uke» i helgen snakket Dagens Næringsliv med Christian Tybring-Gjedde.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Risikerer ku
Christian Tybring-Gjedde har i den siste tiden vært sterkt i vinden i debatten om at innvandringen skader norsk kultur.

Men i Dagens Næringsliv advarte han også mot å kjøpe norsk biff.

- Biffen skal gjerne være importert og med bra kvalitet. Saftig og rød. Kjøper du norsk, risikerer du å få ku, mente Tybring-Gjedde.

LES HELE SAKEN HER:Kjøper du biff i Norge, får du ku

Vi sjekket med sjefen for kokkelandslaget, Jostein Medhus ved Kulinarisk Akademi.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Noe rett i det
- På en måte har han rett i det han sier. Noe av det som blir definert som biff i Norge, er ku, men jeg tror ikke at man generelt kan si at import er bedre. Sannheten er ikke fullt så enkel, sier Medhus.

Utsagnet til Tybring-Gjedde har avstedkommet en større debatt på Nettavisens Facebook-sider.

- Han kan tydeligvis ingenting om kjøtt. Ku er mye mørere enn okse, import eller ikke. La ham beholde den tørre oksebiffen sin, skriver Egil.

- Vet denne mannen hva han prater om, eller er det kun jåleri? Alle vet jo at kukjøtt er vesentlig rødere enn okse, skriver en annen.

Det er imidlertid mange som er enig med Frp-politikeren.

- Forstår godt hva han mener. Det er synd, men har veldig ofte fått dårlig (seig) norsk ytrefilet, skriver Hans.

- Jeg er ikke enig i alt Tybring-Gjedde sier, men dette har han helt rett i, skriver en annen bruker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere parametre
- Det er veldig mange parametre som gjør en biff god. Det er ikke kjønnet på dyret alene som garanterer deg bra kjøtt. Jeg har brukt kjøtt fra kviger, altså unge kuer, og det er kjempebra kjøtt, sier Medhus.

Han sier også at man ikke er garantert å få okse fra andre land. I Italia og Frankrike og Spania blir også melkekyr solgt som biff. Men at andre land ofte merker kjøttet annerledes, for eksempel kan de merke etter rase. Det gjøres ikke i Norge, og dermed kan du få en flott biff fra et dyr med optimalt fôring den ene gangen du kjøper, og et dyr som er brukt for eksempel også som melkeku andre ganger.

Spesialkunnskap
- Jeg har jobbet med både importert og norsk kjøtt. Skal du være sikker på å få godt kjøtt, bør du kjøpe det i en spesialforretning som har kunnskaper om kjøtt, mener Medhus.

Han sier alder på dyret, hva det er brukt til før det ble slaktet og hva det har fått å spise påvirker kvaliteten i mye større grad enn kjønnet. Skal du ha bra kjøtt, bør det være en god marmorering i biffen. Marmorering vil si de små hvite fettprikkene i kjøttdelen. Jo flere prikker, jo mer fett i kjøttet. Det gir bedre smak og saftigere kjøtt. Har kjøttet en mørk, nesten rødbrun, farge betyr det også at det er modent og dermed mørere.

- Så handler det jo også om behandlingen av biffen før den blir fortært. Det ligger også et visst ansvar på forbrukeren.

MEST LEST AKKURAT NÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.