RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjøpte amputasjonssag på markedet

Foto: WOLFGANG RATTAY (Reuters)
Sist oppdatert:
Fortvile leger opererer uten bedøvelse eller smertestillende i Haiti.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Hver gang jeg forlater operasjonsstuen møter jeg desperate mennesker som ber om å bli operert. I dag var det tolv mennesker som trengte livreddende amputasjoner på Choscal-sykehuset. Vi ble tvunget til å kjøpe en sag på det lokale markedet for å kunne fortsette amputasjonene. Dette er en kamp mot klokka, sier nødhjelpskoordinator for Choscal sykehus i Cite Soleil, Loris de Filippi.

Kommer ikke fram
Situasjonen i Haiti er desperat, og legene som har kommet fram må ty til uvanlige metoder for å utføre livreddende amputasjoner. De venter fortsatt på at livsviktig utstyr skal slippe inn i landet.

Et Leger Uten Grenser-fly med 12 tonn medisinsk utstyr har blitt nektet å landet i Port-au-Prince tre ganger siden søndag, og fem fly med 85 tonn utstyr har blitt omdirigert til nabolandet Den dominikanske republikk.

- På helsesentret i Martissant dør mennesker fordi vi mangler det medisinske utstyret som var om bord på disse flyene, sier de Filippi.

Les: - Grusomt med alle barna

Mangler morfin
- Det er som å jobbe i en krigssituasjon. Vi har ikke mer morfin for å lindre smertene for våre pasienter. Vi kan ikke akseptere at fly med livreddende utstyr blir avvist mens pasientene våre dør. Medisinsk utstyr må prioriteres, sier Rosa Crestani, medisinsk koordinator for Leger Uten Grenser på Choscal sykehus.

De fleste store hjelpeorganisasjonene var på plass og operative søndag, fem døgn etter skjelvet. Så godt som ingen av de skadde hadde i mellomtiden fått nødvendig behandling, og resultatet er at flere tusen nå må amputere.

På plass
Tirsdag var Røde Kors kirurgiske utstyret på plass, og de norske legene utførte sine første operasjoner i Haiti - to amputasjoner.

- De to pasientene ville dødd om de ikke ble amputert nå, sier kirurg Brynjulf Ystgaard, som gjennomført den første operasjonen.

- Pasientene tok det svært tungt da vi måtte amputere, det er alltid vanskelig å miste et bein, og i fattige Haiti blir dette veldig mye vanskeligere, sier Ystgaard.

Les: Mirakelet i Port-au-Prince

Vanskelig fremtid
Funksjonshemmede på Haiti havner som oftest i dyp nød, i et land som allerede før jordskjelvet var verdens fattigste, med svært få ressurser.

- Derfor må vi forsøke å følge dem opp med proteser, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge Børge Brende, som sier at feltsykehuset vil bli stående i Haiti, for å kunne brukes også etter at hjelpeorganisasjonene trekker seg ut.

Massegraver
Mange risikerer også å dø av blodforgiftning, en konsekvens av såkalt crush-syndrom, der muskelvev som kommer i klem under sammenraste bygninger, begynner å skille ut proteiner som kan føre til dødelig nyresvikt. På grunn av manglende utstyr og faren for å miste livet, må mange amputere.

Så langt har nærmere 100.000 omkomne blitt begravd i massegraver, og tallet kan stige til så mange som 200.000 døde.

I tillegg regner man med at det er rundt en halv million skadde og hjemløse, etter skjelvet som målte 7 på Richters skala og la store deler av hovedstaden i grus tirsdag i forrige uke.

Les: Lynsjer folk på åpen gate

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere