RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

- Kjære venner: Dette kunne gått mye verre

Sist oppdatert:
Men SV-lederen mener at SV i seg selv ikke er noe mål.

SV holder i dag landsstyremøte i Oslo, rett før regjeringsforhandlingene som starter på mandag.

Til tross for en meget kraftig tilbakegang for partiet, er Kristin Halvorsen svært fornøyd.

- Det vi har fått til nå er egentlig en historisk bragd. Vi er et parti som har vært i 44 år i opposisjon, og nå har hatt fire år i regjering. Vi har hatt enorm innflytelse i politikken - og vi har fire nye år å få gjennomslag for vår politikk, for å vise velgerne at de trenger oss som et viktig regjeringsparti, sier Halvorsen.

Fokuserer på gjenvalget
- Vi er det første rødgrønne partiet som er med på et prosjekt som gjenvelges, slår hun fast.

- Det er ikke slik at alle de velgerne vi har mistet nå har gått til Arbeiderpartiet. Vi har to utfordringer: Det å holde på de velgerne som er enige med oss, og å få sofavelgerne til å gå å stemme.

Miljø har vært viktig - men ubetydelig
- Vi vet at miljø har vært en av de viktigste sakene noen gang, men vi vet samtidig at det ikke er saken som har avgjort valget. Vi vant valget, vi vant det rødgrønne flertallet – men mange har stemt Ap fordi det fremstod som det tryggeste partiet. Og så gir de meg en klapp på skulderen og ber dem om å rydde opp i Lofoten og Vesterålen, sier partilederen.

Hun påpeker samtidig at miljøkampen vil bli vanskeligere fremover siden sentrumspartiene som også er opptatt av miljø har gått kraftig tilbake.

- Venstre ligger nede med brukket rygg, og i KrF kommer det til å være mye interne debatter om det som har skjedd fremover, sier hun.

Partilederen gir sine egne masse skryt for å stå samlet i valgkampen, og gjentar sine tidligere uttalelser at hun aldri har vært med på en valgkamp der hun ikke har fått en kniv i ryggen, men at det denne gangen gikk veldig bra.

- Det er vår skolepolitikk Norge vil ha
Halvorsen brukte i sin tale mye tid på å snakke om skolepolitikk, og understreket at partiet ønsker å ha fullt fokus på skolen i tiden fremover.

Hun kom samtidig med sleivspark til høyresiden som ønsker å innføre karakterer fra 5. klasse.

- Det er vår skolepolitikk Norge vil ha, lærerne vil ha - elevene vil ha, slo hun fast.

Skuffet over likelønn
- Vi lyktes ikke å gjøre dette valget til en folkeavstemning om likelønn. Det hadde jeg håpet. For vi ser at dette er en urettferdighet som veldig mange damer reagerer på.

Hun mener at trykket på denne saken ikke ble tydelig nok, men mener samtidig at dette er en sak som de har stor oppslutning om, selv om velgerne ikke har fokusert på dette.

Mener det kunne gått mye verre
Halvorsen mener at partiet kunne ha posisjonert seg på en annen måte på en del saker, men påpeker samtidig viktigheten at det bare var én statsministerkandidat på rødgrønn side.

- Da hadde velgerne valget mellom Jens eller kaos.

Hun mener at folk derfor i mye større grad har stemt på alternativer enn partier.

Stor overgang
Halvorsen innrømmer at overgangen fra opposisjon til regjering har vært veldig stor, og at de ikke helt visste hvordan dette fungerte.

- Jeg hadde jo aldri sett et R-notat. Og da var det ikke noe annet valg enn å gjennomføre en av de største snuoperasjonene for åpne dører, forteller hun.

Vil bli mer tydelig
Hun mener at partiet har slitt med å være en skyteskive i det rødgrønne flertallet. Det ønsker hun de neste fire årene å gjøre noe med.

- Vi må sørge for at vi tar æren for de gjennomslagene vi får, og at angrepene vi får ikke systematisk blir slik at SV må ta det alene.

Vanskelig næringslivspolitikk
- SV har en utfordring om å ha en troverdig, moderne næringslivspolitikk, sier Halvorsen.

Hun mener problemet er å få det til å gå sammen med en god miljøpolitikk.

SV er ikke et mål
- SV er ikke noe mål i seg selv. SV er et redskap som vil ha en offentlig miljøpolitikk. En god skolepolitikk. En god likelønnspolitikk. Vi må vise frem hvordan vi kan være folkets tjener. Vi må vise folket hvor god bruk de har for tøffe SV-ere som kjemper, slår hun fast.

Hun konkluderer sin tale med at de nå skal kjempe knallhardt for hver eneste velger som har stempt på partiet - og at de skal sikre at høyresiden ikke får makt i norsk politikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere