RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjærlighetsbrevene gjorde meg flau

(Foto: Gyldendal)
Sist oppdatert:
De holdt ut seks år fra hverandre ved å skrive hete kjærlighetsbrev.

(SIDE2): Foreldrene til forfatteren av boka «Barn av Stalin» Owen Matthews, holdt kjærligheten varm i seks år gjennom den kalde krigen, etter bare ni måneders bekjentskap.

Vanskelig kjærlighet
Newsweek-journalisten har skrevet sin gripende familiehistorie om tre generasjoner og deres liv under Stalin og den kalde krigen og han brukte nærmere ti år på å skrive boka som blant annet skildrer hans engelske far og hans russiske mors vanskelige kjærlighet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Jeg leste meg gjennom bunker med brev som min mor og far har skrevet til hverandre gjennom de seks årene de var atskilt. Min mor i Moskva og min far i England. Brevene er så detaljerte og i gjennomsnitt har de skrevet to brev hver eneste dag i seks år. Jeg skjønner ikke at de hadde tid til å leve ved siden av, forteller Owen Matthews til Side2.

- Brevene er så varme og intime så jeg følte mange ganger at jeg invaderte deres liv. Min mor skriver i mektige ordelag og ofte ble jeg overveldet at de intense og detaljerte kjærlighetserklæringene, forteller han med et smil.

Matthews mor, Lyudmila lot han lese alle brevene selv om de aldri diskuterte innholdet i dem.

- Jeg ville ikke det. Kjærlighetsbrevene gjorde meg flau, innrømmer han.

Forfatterens første besøk til Skandinavia er i Oslo på en snøtung onsdag i februar og han er en ydmyk forfatterdebutant, men med en lang og imponerende fartstid i journalistikken. Nå er han byråsjef for Newsweek i Moskva, men han har dekket både Bosnia, Russland, Midtøsten og Irak-krigen som korrespondent.

Ved siden av journalistkarrieren har han altså latt sin egen spennende og mørke familiehistorie bli innbundet mellom to permer. Boka er oversatt til 19 språk allerede og dette er hans andre bokturné.

- Det vanskeligste var å få historien kort nok og første utkastet mitt handlet også for mye om meg selv og min opplevelse av Russland. Jeg fant etter hvert ut at det var min families historie som var den mest interessante, forklarer han.

Forelsket under den kalde krigen
Bestefaren hans Boris Biblikov blir plutselig arrestert av det hemmelige politiet i 1937 og familien ser ham aldri igjen. Hans kone og Matthews bestemor blir sendt til GULag og døtrene på barnehjem. Hans egen mor, Lyudmila var bare to år da hun ble revet vekk fra familien og ble sendt til mange av Sovjetunionenes lite barmhjertige barnehjem som bar preg av ekstremt dårlige forhold og lite mat. Hans tante, Lenina, ble sent til et annet barnehjem, men etter hvert blir de to søstrene gjenforent.

Lyudmila forelsker seg i den unge utlendingen Mervyn Matthews (Owens far) da den kalde krigen er på det kaldeste. De får bare ni måneder sammen i Moskva før Mervyn blir forvist fra landet. I seks år er de atskilt, men skriver brev til hverandre hver dag.

- Faren min var en eventyrer og det var grunnen til at han reiste til Sovjetunionen i sin tid. Han ville nok også rømme fra sitt eget liv og sin kontrollerende mor i England. Sovjetunionen var det mest eksotiske stedet han kunne tenke seg, forteller Owen. En verden hvor han kunne være seg selv, upolert og provinsiell, et sted han kunne føle seg spesiell, mener forfatteren.

Mervyn ble lurt inn i KGBs edderkoppnett som ung student ved universitetet i Moskva og da han avslo deres håp om at han skulle bli KGB-agent fikk det fatale følger for den unge studenten. Han ble deportert og bare ni måneder etter at han hadde truffet sin store kjærlighet måtte han forlate landet. Hans forsøk på å gifte seg med Owens mor, Lyudmila mislyktes og under den kalde krigens jerngrep hadde de unge bare kontakt på telefon og via brev.

- Da min mor endelig fikk reise ut av Russland så var hun en modig kvinne. Hun reiste fra all familie og venner, som hun da trodde hun aldri ville få se igjen. Da hun kom til Storbritannia i 1969 kom hun til et land hvor det var nesten like mye fattigdom og paradoksalt nok måtte hun leve mer sparsommelig i det nye landet enn det hun var vant til fra Russland. Selv om Storbritannia hadde varer til salgs, hadde hun ikke råd til å kjøpe dem.

Fant sin våpenhvile
- Hun syns engelskmenn var kalde mennesker og forholdet til min far kunne jo bare ikke bli så fantastisk som de hadde tenkt seg det i fantasien, sier Owen.

Etter seks år hvor de hadde lengtet etter hverandre ble utfordringen nå å leve sammen. Ingen av dem hadde en skikkelig familiebakgrunn som et stabilt ankerpunkt å hente referanser fra heller. Hun, et barn av staten og han, en sjenert og bortkommen mann som hadde et anstrengt forhold til sin mor.

- Etter hvert så fant de sin våpenhvile, min far er fortsatt en eventyrer og reiser rundt om i verden og jeg tror absolutt ikke min mor har noe imot det, ler Owen.

Selv dro han til Moskva som ung reporter på nittitallet og fant både det eventyret han lette etter og sin nåværende kone der.

- Det har jeg til felles med faren min. Jeg er også en eventyrer, men jeg søkte underverdenen.

Moskva på 1990-tallet var en epoke preget av anarki, død og dop. I dag beskriver Matthews Moskva som flashy, vulgært og pengesterkt.

- Man har det mer gøy i den byen enn noen annen, men man opplever også mer smerte. Jeg tror Putin-perioden er over nå. Vi er ved et vippepunkt, eliten vil forsvinne, dernest også pengene og det blir verre og verre. Det fins ingen middelvei i Russland, det er enten eller. Ting blir enten mye verre eller mye bedre.

Selv er han byråsjef i Newsweek i Moskva, han har to barn på tre og seks år og kona hans er kunstner. Debutboka er han tydelig stolt av, men han vet ikke om det kommer en bok nummer to helt enda.

- Jeg kunne tenke meg å skrive en roman, men som med alle forfattere så er det gjerne den første boka som er den aller beste, så jeg vet ikke helt, humrer han. Det kan jo bare bli dårligere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere