RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjørte Skah-barna mer enn ti mil

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Marokkos ambassadør kommer med nye opplysninger om den betente bilturen.

MAROKKOS AMBASSADE/OSLO (Nettavisen): Marokkos ambassadør i Norge, Yahdih Bouchaab, tok imot Nettavisen dagen etter at Khalid Skah holdt sin pressekonferanse i Rabat.

- La meg først gjøre det klart at vi ikke legger oss opp i konflikten mellom Khalid Skah og hans ekskone, Anne Cecilie Hopstock, sier Bouchaab til Nettavisen.

- Denne saken dreier seg om brudd på grunnleggende diplomatiske retningslinjer. Det er en fornærmelse mot oss som nasjon, sier han.

- Venter på svar
Bouchaab er opptatt av hvorfor det har vært tyst om denne saken, som omfatter Justis-, Forsvars- og Utenriksdepartementet, inntil VG skrev om den forrige helg.

Ambassadøren viser til pressekonferansen mandag med forsvarsminister Grete Faremo og utenriksminister Jonas Gahr Støre:

- Hvorfor startet ikke Forsvarsdepartementet denne granskingen før. Det er merkelig!

- Justisdepartementet fikk også oversendt papirer i oktober i fjor, som vi ennå ikke har fått svar på, sier han.

- Hva med de andre?
Nå krever ambassadøren svar på hvem som visste hva i juli i fjor, da de to Skah-barna etter å ha fått beskyttelse i den norske ambassaden, ble kjørt til et trygt sted, før de ble gjenforent med sin mor.

- Jeg er ikke fornøyd med svaret som er gitt om «diplomatisk immunitet» til de som hjalp barna ut av ambassaden, slik at de endte i trygghet hos sin mor.

- Og hva med de andre som deltok i aksjonen? Hvorfor er ikke de avhørt, de befinner seg vel i Oslo, spør ambassadøren – og sier de sitter på solide bevis:

- Bilen kjørte mer enn 10 mil
- Vi har navnene på alle som deltok, telefonloggen mellom dem og vet at bilen fra ambassaden kjørte mer enn 100 kilometer, sier han.

Støre sa på mandagens pressekonferanse at ambassadepersonellet kjørte Skah-barne til en møteplass rundt 10 minutter unna ambassaden.

- Nordmenn er kjent for å være forsiktige sjåfører, og vi har flotte veier i Marokko, men dette går rett og slett ikke opp, sier han.

Utenriksdepartementet kommenterer påstanden slik:

- Det er blitt fremmed mange påstander i det siste. Vi foretar nå en gjennomgang for å sørge for at alle fakta kommer på bordet. I henhold til våre opplysninger var kjøreturen på ti minutter, de leverte barna og kjørte tilbake. Men som sagt, vi gjennomgår nå alle fakta i saken, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Nettavisen.

- Jeg kan selvfølgelig ikke hjelpe...
Bouchaab tar oss med på en tankeøvelse:

- Det bor 11.000 marokkanere i Norge, mange av dem er gift med norske kvinner. Hvis de banker på min dør og vil ha hjelp til å få barna ut av landet, er svaret mitt NEI! Jeg kan henvise til politiet og til UD, men jeg kan ikke hjelpe. Det er ikke min rolle, sier ambassadøren.

- Å hjelpe er det samme som å si at jeg ikke tror på norske lover, hvilket jeg gjør, sier han.

Det har vært en travel uke for ambassadøren, og telefonen kimer mens vi er på besøk. Han veksler mellom fransk, marokkansk og engelsk, og vi får marokkansk te.

- Ja, slik er det, når vi opplever «kriser» som dette, sier han unnskyldende.

Blikket er fast og tonen diplomatisk. På det store skrivebordet ligger et norsk avisoppslag med Skah.

-Usivilisert cowboyoppførsel
- Jeg har fått mye respons denne uken på at marokkanere i Norge er overrasket over at Norge opptrer på denne måten.

Det vitner mer om usivilisert cowboyoppførsel, synes ambassadøren.

- Vi opplever Norge som grunnleggende opptatt av demokrati og rettferdighet, så dette stemmer ikke med det inntrykket, sier han – og håper på forsoning.

- Forventer du en unnskyldning fra norske myndigheter?

- Det ville være som pynt på kaken, men det viktige er at vi får svar på de spørsmål vi har oversendt og at sannheten må på bordet!

- Skjelven Skah
Bouchaab forteller at han fulgte gårsdagens pressekonferanse i Rabat, hvor Khalid Skah spilte en hovedrolle.

- Hvilke tanker gjorde du deg?

- Jeg så en mann som var beveget, som viste frem glade bilder av barna for å vise at de har hatt det godt hos ham – og som er preget av tøffe beskyldninger, svarer ambassadøren.

- Stordalen kan glede seg
- Den norske forretningsmannen Petter Stordalen skal gifte seg i Marrakech i juni. Har han noe å frykte, slik et sladreblad skriver i dag?

Les også: Petter Stordalen avviser Se og Hør-spekulasjon

- Nei, det har han ikke! De er sikkert bare sjalu, de som kommer med slike trusler – hotellet er nemlig helt fantastisk. De skulle nok ønske de var invitert.

- Stordalen og hans følge kan glede seg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere